Rumænien er et parlamentarisk demokrati med en republikansk forfatning (siden 1990). Statsoverhovedet er en præsident, som vælges hvert femte år. Rumænien blev medlem af EU i 2007.
Rumænien har fastlandsklima med store temperaturforskelle mellem sommer og vinter. De største udsving findes i Transsylvanien med minus 5 °C i januar og 20 °C i juli. Den mest udbredte religion er den rumænsk-ortodokse kristendom, som praktiseres af ca. 70 % af befolkningen. Den resterende befolkning er romersk-katolske eller protestanter.

Rumænien er et af de fattigste lande i Europa, på trods af at landet oplevede en høj økonomisk vækst i perioden 2001-2008. Vækstudsigten for 2013 ligger på 1,3 %.
Igennem Naboskabsprogrammet bistod Danmark igennem flere år Rumænien gennem en række mindre, målrettede EU-forberedelsesprojekter. Rumæniens deltagelse i Naboskabsprogrammet ophørte da låndet blev optaget i EU i 2007. Den danske samhandel med Rumænien har inden for de sidste år oplevet en stigning. Danmark eksporterede i 2010 for godt 1600 mio. DKK varer til Rumænien, mens den rumænske eksport til Danmark udgjorde godt 600 mio. DKK.
Det rumænske skolesystem bærer præg af en stor vægt på tekniske og erhvervsmæssige uddannelser. Den 4-årige gymnasiale uddannelse (liceu), som bygger oven på 8 års grundskole og fører frem til den adgangsgivende diploma de bacalaureat, giver således mulighed for enten et alment (teoretic), et teknisk (tehnologic) eller et erhvervsmæssigt (vocational) forløb.
Den tekniske/erhvervsgymnasiale uddannelse (technologic) omfatter tekniske uddannelser, handels- og kontoruddannelser og uddannelser inden for landbrug og skovbrug.
Den erhvervsmæssige/erhvervsgymnasiale uddannelse (vocational) omfatter uddannelser inden for forsvar, teologi, musisk/kreative fag, sport og pædagogik. Begge typer af uddannelser (tehnologic og vocational) giver også en erhvervsfaglig kvalifikation (atestat profesional).
Du kan også tage en 2-årig håndværks- og handelsskole (scoala de arte şi meserii) i forlængelse af den 8-årige grundskole. Du kan forsætte på et tredje år (an de completare), som er et kombineret erhvervsrettet og alment forløb, og som giver adgang til at tage de sidste to år af det tekniske gymnasium (liceu tehnologic).
Du kan efter en grundlæggende erhvervsuddannelse tage en 1- til 3-årig videregående erhvervsuddannelse, som enten fører frem til et uddannelsesdiplom (Certificat de Absolvire) fra post-gymnasiale skoler (Scolii Postliceale) eller et Mesterdiplom (Maistru) fra Mesterskoler (Scoli Tehnice de Maistri) eller post-gymnasiale skoler (Scoli Postliceale).
Videregående uddannelse i Rumænien foregår både på private og offentlige uddannelsessteder. Vær opmærksom på, om uddannelsesstedet og uddannelsen er anerkendt. Du finder en liste over anerkendte uddannelsessteder på Undervisnings- og Forskningsministeriets hjemmeside i Rumænien.
Undervisningssproget er normalt rumænsk, men der er også undervisning på engelsk, fransk eller tysk. Studieåret starter omkring første oktober og omfatter 2 semestre a 14 uger plus eksamen og ferie. Studieåret slutter i juni eller juli måned.
Videregående uddannelser
Du kan tage en 2- til 3-årig kort videregående uddannelse på et universitetskollegium (colegii universitare). Det afsluttende uddannelsesbevis (Diploma de Absolvire) kan give merit ind i en lang videregående uddannelse inden for det samme fagområde. Adgangs- og meritvilkår bestemmes af det enkelte uddannelsessted.
Grader på universitetsniveau
Lange videregående uddannelser foregår på universiteter, institutter og akademier.
Den rumænske grunduddannelse - Diploma de Licenta – har forskellig længde afhængig af studieområdet, men et minimum på 3 år og 180 ECTS.
Den rumænske overbygningsuddannelse varer 1 til 2 år og kan enten være en specialisering eller en uddybning af den forudgående grunduddannelse. Du ender med enten et Diploma de Master eller etDiploma de Studii Aprofundate. Et Diploma de Studii Aprofundate giver ikke adgang til ph.d. Uddannelserne bliver afsluttet med et speciale.
Studier på ph.d.-niveau - Diploma de Doctor in Stiinte, varer 4 til 6 år.
Adgangskrav
En dansk gymnasial uddannelse skulle give adgang til at søge om optagelse på en videregående uddannelse i Rumænien. Adgang sker normalt på baggrund af adgangsprøve eller adgangstest eventuelt kombineret med en portefolio ved studier inden for kunst og arkitektur. Desuden skal du dokumentere at beherske rumænsk, engelsk, tysk eller fransk afhængigt af undervisningssproget.
Ansøgning til de videregående uddannelser
Udenlandske ansøgere med statsborgerskab fra et EU-land har adgang til at søge optagelse på studier i Rumænien på lige vilkår med rumænske statsborgere. Det fremgår af lov nummer 316 af 12. juli 2006, som trådte i kraft med Rumæniens medlemskab i 2007 i EU. Det enkelte universitet fik samtidig en vis frihed til at indrette optagelse. Kontakt derfor det enkelte uddannelsessted for at høre nærmere om ansøgningsvilkår, herunder om du skal bestå en adgangstest.
Adgang til en videregående uddannelse sker således normalt på basis af enten:
- Optagelsesprøve til den pågældende uddannelse, som du aflægger på lige fod med ansøgere med rumænske adgangsgivende eksaminer.
- Optagelsestest til uddannelser på de engelsk-, tysk- eller fransksprogede uddannelser.
- Meritoverføring, hvis du har gået et til to år på en videregående (universitets)uddannelse i Danmark.
Nogle universiteter optager på baggrund af resultaterne i den adgangsgivende eksamen. Kontakt derfor uddannelsesstedet for at høre nærmere om adgangsvilkår og få mere at vide om, hvilke dokumenter universitetet kræver i hvilken form: legalisering, oversættelse og eventuelt bekræftelse fra Undervisning- og Forskningsministeriet i Rumænien på, at du har en adgangsgivende eksamen.
Du skal ikke have studieopholdstilladelse, inden du kommer til Rumænien, men du skal søge om og få en midlertidig opholdstilladelse fra Kontoret for Udenlandske Studerende inden for 90 dage, efter at du er kommet til Rumænien.
Sprogkundskaber
Normalt starter udenlandske studerende med et 1-årigt forberedelsesforløb på rumænsk, hvis de bagefter vil søge optagelse på en uddannelse, hvor undervisningen foregår på rumænsk. Dette forberedelsesforløb foregår ved en række universiteter. Du finder oplysninger om de aktuelle uddannelsessteder på det rumænske Undervisning- og Forskningsministeriets hjemmeside.
Du skal have gode sprogkundskaber i engelsk, tysk eller fransk, hvis du skal følge undervisning på et af de sprog.
Ansøgningsfrister
Spørg det enkelte uddannelsessted om ansøgningsfrister. Kontakt det i god tid i løbet af efteråret eller vinteren, hvis du ønsker at starte i sommerterminen.
Anerkendelse af udenlandske uddannelser
Hvis du har afsluttet en offentlig anerkendt uddannelse i Rumænien, kan du få den vurderet hos Styrelsen for Forskning og Uddannelse.
Som udenlandsk studerende fra et andet EU-land bliver du optaget på lige vilkår med ansøgere fra Rumænien. Rumænien har statslige kvoter for de ansøgere, som kan bliver optaget på en gratis, statsbetalt uddannelse ved de offentlige uddannelsessteder.
Det enkelte uddannelsessted kan derudover tilbyde betalingsuddannelse, hvis den udbyder yderligere uddannelsespladser. Studerende med de bedste eksamensresultater ved adgangsprøven/den adgangsgivende eksamen bliver optaget på de gratis uddannelser, mens øvrige studerende betaler en mindre eller større afgift afhængigt af deres eksamensresultat/resultat i adgangsprøven.
Uddannelse på private uddannelsessteder er betalingsuddannelser.
Den ugentlige arbejdstid er på 48 timer for mænd og 44 timer for kvinder. Det er maksimalt tilladt at arbejde 10 timer om dagen. Den gennemsnitlige bruttoløn er 1217 RON pr. måned (ca. 2500 kr.), og en medarbejder med 20 års anciennitet på en arbejdsplads har ret til 20 årlige feriedage.
Pensionsalderen for mænd er mellem 60-65 år, mens den for kvinder er mellem 55 og 60 år. Pensionsalderen kan dog sænkes, hvis man arbejder inden for brancher, der indebærer særlige risici.
Ledigheden i Rumænien er på 6,7 % (februar 2013). Det bør dog bemærkes, at der navnlig på landet er en betydelig skjult ledighed.
Jobsøgning
Det er en god idé at have kendskab til det rumænske sprog, hvis du påtænker at søge job i Rumænien, da mange job-databaser og joboplysninger ikke er oversat til engelsk. Se eksempelvis hjemmesiden for det rumænske Socialministerium, hvor der findes flere oplysninger om adgang til job og lovgivning på arbejdsmarkedet, men altså desværre kun på rumænsk!
Hjemmesiden Careerjet samler jobs fra andre jobsites, hvilket gør det nemt og hurtigt at danne sig et overblik. Derudover kan du søge på Jobbank, som er en engelsksproget jobportal, hvor du kan søge job i Rumænien. Du kan også søge på eJobs, der indeholder en liste over forskellige job ordnet efter branche og firmanavn, delvist på engelsk.
Arbejds- og opholdstilladelse
Som EU-borger kan du opholde dig i Rumænien i op til 3 måneder uden at skulle søge om opholdstilladelse. Ophold i længere end 3 måneder kræver opholdstilladelse, som du kan få ved at henvende dig til Visa Extension Office, Str. Luigi Cazzavillan 11, Bukarest og søge om forlængelse.
Prisen på en opholdstilladelse er 30 USD + et vist beløb i RON. Opholder man sig i Rumænien i længere tid, end man har tilladelse til, risikerer man at få en bøde. Kontakt evt. Rumæniens ambassade i Danmark, Strandagervej 27, 2900 Hellerup, tlf. nr.: 39407177, e-mail: roemb@mail.tele.dk for yderligere oplysninger.
Se også artiklen Visum, arbejds- og opholdstilladelse.
Bolig
Mange rumænske universiteter har kollegier placeret på campus. Priserne svinger typisk mellem 100 og 600 DKK pr. måned. Kontakt uddannelsesinstitutionen for yderligere oplysninger.
Alternativt tilbyder portalen inApartment boliger – også til studerende. For kortere tids bolig kan du se Youth Hostel Romania, hvor du kan finde en oversigt over de forskellige indlogeringsmuligheder i landet (inddelt efter by) samt en lille guide til Rumænien.
Andet
På det rumænske udenrigsministerium kan du finde mange nyttige informationer, eksempelvis om visum.
Den den danske ambassade i Bukarest kan hjælpe dig med visum forhold. Hvis du har spørgsmål til den rumænske ambassade i Danmark, kan du skrive til dem på: roemb@mail.tele.dk.
Indbyggertal: Ca. 22, 3 mio.
Sprog: Rumænsk (hovedsprog).
Beskæftigelse: Ledigheden er officielt på 6,7 % (EUROSTAT, februar 2013), men der er meget skjult arbejdsløshed i landdistrikterne.
Valuta: RON (nye lei) i stedet for euro. 1 RON svarer til 2,1 DKK.
Opholdstilladelse:Visumfri indrejse for ophold indtil 3 måneders varighed. Pas skal være gyldigt min. 3 mdr. ud over opholdet i landet.
Kilde: Wikipedia