Steven i England

Steven Gettermann læser MA i Advertising & PR på Richmond the American International University in London. Uddannelsen er, som de fleste Master uddannelser i England, på ét år, men den adskiller sig ved at have to måneders praktik som en del af uddannelsen – på den måde får de studerende erhvervserfaring.

Hvad fik dig til at tage af sted? 
Jeg havde siden min bacheloruddannelse tænkt på at tage et udlandsophold, men havde aldrig fået det gjort. Siden jeg fandt ud af, hvilken retning jeg ville gå med min uddannelse, følte jeg, at jeg ville tage hen, hvor det sker. I dette tilfælde var det London. Jeg mener personligt, at det er vigtigt med erhvervserfaring, og eftersom min nuværende uddannelse tilbød praktik som en del af opholdet, var jeg slet ikke i tvivl om at tage af sted. At tage en hel uddannelse i udlandet er den bedste beslutning, jeg nogensinde har taget. Personligt og fagligt har jeg udviklet mig mere, end jeg havde turde håbe på – meget mere end hvis jeg var blevet i de vante rammer i Danmark.

Hvordan ansøgte du?
Fordi jeg ville uddanne mig i en retning, som de danske universiteter ikke tilbød, søgte jeg i SU’s ‘fast track’-liste med uddannelser i udlandet, som var forhåndsgodkendt. På den måde skulle jeg ikke sidde og sammenligne fag ift. danske uddannelser. Således sprang jeg en masse timers godkendelsesprocesser over, og jeg kan varmt anbefale andre at gøre det samme. Ikke kun hvis du har en uddannelse i tankerne, men også til inspiration om uddannelser man måske ikke anede eksisterede.

Var det besværligt? Er der noget, man bør være opmærksom på?
Fordi det er en hel uddannelse i udlandet, er det rimelig ligetil at søge. Det eneste, man skal have gjort i god tid, er at tage en sprogtest (IELTS eller TOELF) afhængigt af det enkelte universitet og deres adgangskrav. Udover det skal man have tænkt over, hvad man vil bruge uddannelsen til, og hvad man regner med at få ud af den. I ansøgningsprocessen blev jeg ringet op af en af professorerne til en snak om uddannelsen. Han spurgte, hvad jeg forventede og hvad jeg ville have ud af den for at sikre sig, at begge parter havde afstemt forventningerne. I sidste ende var den største udfordring at finde et praktiksted, og det tog mig en del måneder at finde, men det var helt sikkert umagen værd.

Har det været skræmmende/overvældende, eller fik du hurtigt en ny normal hverdag?
Det kan være overvældende at være studerende i udlandet i starten, fordi man både møder helt nye mennesker, og uddannelsessystemet er anderledes – men man kommer hurtigt ind i en ruine med studielivet. Det, jeg personligt har lært rigtigt meget af, og hvor jeg har rykket mig selv personligt, har været ved at tage praktik i udlandet. På den måde får endelig lov til at omsætte teori til praksis, og der forventes mere af dig, hvilket har været den udfordring, jeg havde brug for. Jeg var så heldig at komme i praktik i et stort reklamebureau i London, hvor arbejdsopgaverne varierede meget, og jeg skulle hele tiden tænke nyt i et kreativt arbejdsmiljø.

Hvordan er menneskerne der, hvor du er? Adskiller de sig fra danskerne? Hvis ja, hvorledes – og hvad skal man være opmærksom på?
At være studerende, og møde mennesker fra andre kulturer, er altid lærerigt – men det, jeg virkelig har lært noget af, er at arbejde/være praktik i et andet land, som er meget anderledes end i Danmark. Min oplevelse var at folk virkede ekstremt åbne og snaksaglige. De er gode til at sælge sig selv, hvor jeg har indtrykket af, at vi danskere er mere ydmyg og tilbageholdne. Med andre ord er det en barriere og grænse, man skal bryde, men det lærer man hurtigt, og det er personligt meget lærerigt.

Hvad er de mærkeligste traditioner, hvor du er?
Man kan vel ikke kalde det for tradition, men noget af det jeg er blevet overrasket over, specielt under mit praktikforløb, har været alkoholkulturen omkring arbejde. At mødes på en pub efter arbejde og socialisere er meget normalt – og gerne op til flere gange om ugen. Med det sagt, kommer folk ikke for at drikke sig sanseløst fulde, men man tager gerne en enkelt eller to pints for at møde folk fra de andre afdelinger.

Hvad spiser man, hvor du er?
London er hjemsted for så mange forskellige mennesker fra hele verden. Derfor er udvalget af mad fra hele verden stort. Som de selv siger herovre, “den bedste indiske mad, du kan få, den får du i London, ikke i Indien”. Man kan dog ikke komme udenom pubkulturen herovre, hvor de efterhånden er mere restauranter end barer, og udvalget af mad snart har overgået udvalget af drikkevarer.