Tanja Nikoline Ankerstjerne læser brasilianske studier på Aarhus Universitet. Hun tog til Recife i Brasilien som udvekslingsstudent for at studere i februar 2014 på sit 4. semester.

”Du kan lære det praktiske og det boglige i en skole, men hvordan byen er, hvordan folk de lever, det kan du ikke læse dig frem til”.

Tanja havde inden afrejse fundet et program, som hedder ITT, som hun går på netop nu, hvor det var muligt at læse yderligere to semestre i Brasilien. Tanja siger selv, at hun endnu ikke ved, om hun fortsætter på sit 3. semester grundet nogle administrative forhindringer.

 

Hvorfor tog Tanja af sted:

”Det, at have muligheden for at bosætte sig her i, forhåbentlig, 1 1/2 år via studierne, er en unik chance for at opleve et andet land. Jeg synes, at det er en oplagt chance for at komme helt tæt på det studie, jeg har valgt, og jeg mener faktisk, at det burde være obligatorisk. De 6 måneder, som det normale udvekslingsophold foreskriver, er efter min mening slet ikke nok,

Hvis jeg skal have bare en snert af forståelse for denne meget komplekse kultur, så skal jeg være i Brasilien – lære portugisisk, gå på deres universitet, leve i deres samfund og finde en balance her.

Tanja i Brasilien udsigt

Det er rigtig hårdt. Også fordi jeg samtidig har skullet slås med universitetets regler og misinformationer undervejs i forløbet. Der har også været mange problemer bl.a. med mit visum, men jeg er fast besluttet på at blive her til sommeren 2015. Det er meget vigtigt for mig. Jeg ville slet ikke lære det samme på universitetet i Danmark. Det er først inden for de sidste to måneder, at jeg er blevet bedre til at kommunikere. Det er nu, det først bliver rigtig interessant. Et nyt liv kan ikke oprettes på 6 måneder. Især ikke da jeg ikke kunne sige noget på portugisisk, da jeg ankom.
Jeg bor i centrum, de kalder det for den moderne favela. Det er interessant, at som tiden går, bliver jeg mere og mere en del af gadebilledet. Det er jo de samme mennesker, som er nede på gaden, som der hvor jeg bor. Og med tiden får jeg større og større kendskab til folks historier. Men det kræver tid at lære landet og menneskene at kende. Derfor må og skal jeg blive her længst muligt. Det er min motivation.”

Værd at vide

Læs mere om Tanjas udvekslingsophold