Nogle erhvervsskoler (kutseõppeasutus) i Estland henvender sig til elever, som kommer direkte fra grundskolen, andre erhvervsskoler henvender sig til elever med en ungdomsuddannelse. Nogle skoler henvender sig til begge typer elever.
- Põhihariduse baasil kutsekeskhariduse omandamise kohta (grundlæggende erhvervsuddannelser for elever fra den 9-årige grundskole) uddanner til faglært arbejde. Uddannelsen varer minimum 3 år, inklusiv praktik, og der undervises både i almene og fagspecifikke fag. Uddannelsen kan dog også gennemføres uden almene fag og varer i det tilfælde 1-2½ år.
- Keskhariduse baasil kutsekeskhariduse omandamise kohta (Erhvervsuddannelse for elever med en ungdomsuddannelse) kan tages i forlængelse af den grundlæggende erhvervsuddannelse. Denne uddannelse henvender sig også til elever med en gymnasial uddannelse. Uddannelsen uddanner til selvstændigt at kunne varetage specialiseret faglært arbejde. Eleverne forventes at være modne og i stand til at forstå og analysere teknologiske processer. Uddannelsen varer ½-2½ år, og der undervises både i almene og fagspecifikke fag. Hovedvægten af undervisningen (85 procent) er dog lagt på de fagspecifikke fag.
Hvis uddannelsen også skal give adgang til videregående uddannelse i Estland, kan du i forlængelse af din faglige uddannelse gå op til statseksamener (Riigieksamenitunnistu). Du skal til eksamen i mindst 3 og højst 5 fag, deriblandt i modersmål (estisk). Andre fag kan være matematik, engelsk, tysk, russisk, fransk, fysisk, kemi (efter 11. klasse), biologi eller historie.
Praktik
Hvis du tænker på at tage hele eller dele af din egen praktiktid i udlandet, så læs afsnittet om praktik i udlandet for erhvervsuddannelser under afsnittet Grundskole og ungdomsuddannelse.
Institutioner
Der findes 6 offentlige universiteter i Estland. Tartu Universitet (Tartu Ülikool)fra 1632 er det ældste og. De øvrige 5 universiteter er Eesti Maaülikool, Tallinna Ülikool, Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia, Eesti Kunstiakadeemia og Tallinna Tehnikaülikool. Dertil kommer et privat universitet: Estonian Business School.
På Study in Estonia kan du finde en liste med relevant info for de Estiske universiteter der udbyder uddannelser på Engelsk.
Rakenduskörgkoolid er uddannelsessteder for professionsrettede videregående uddannelser. De 10 offentlige rakenduskörgkoolid udbyder f.eks. læreruddannelser, ingeniøruddannelser og uddannelser i luftfart, musik og kunst. En række private rakenduskörgkoolid udbyder primært samfundsvidenskabelige, erhvervsøkonomiske, teologiske og kunstneriske uddannelser.
Vær opmærksom på, at private uddannelsesinstitutioner og deres uddannelser skal være anerkendte af den estiske stat for at være offentligt godkendte.
Videregående uddannelser
Du kan tage følgende grader på universitetsniveau i Estland:
- Bakalaureusekraad, som varer 3 år – i enkelte tilfælde 4 år. Der indgår en bakalaureuse-opgave.
- Magistrikraad, som varer 1-2 år efter en bakalaureuseraad, dog mindst 5 år i alt. Uddannelsen afsluttes med en specialeopgave (magistritöö).
- Doktorikraad, den estiske ph.d.-grad, som varer 3-4 år efter magistrikraad. Der afsluttes med en doktorafhandling (doktoritöö).
De fleste sundhedsvidenskabelige uddannelser samt lærer-, arkitekt- og civilingeniøruddannelser varer 5-6 år.
Rakenduskörgharisdusõppe er professionsrettede videregående uddannelse. Det er ikke-universitære videregående uddannelse. Uddannelserne varer 3 til 4½ år og indeholder både teori og praktik. Du tager en rakenduskörgharisdusõppe på enten universitet, rakenduskõrgkooli eller i nogle tilfælde på en erhvervsskole. Uddannelserne retter sig mod job, men du kan også fortsætte på nogle magistrik-studier.
Det akademiske år er som i Danmark delt i et efterårs- og et forårssemester og går fra september til midten af juni.
Ansøgning til de videregående uddannelser
Du skal sende din ansøgning direkte til det uddannelsessted, du ønsker optagelse på. Foruden et udfyldt ansøgningsskema skal du normalt medsende f.eks. bekræftede kopier af dit bevis for din danske gymnasiale eksamen samt en oversættelse til engelsk/estisk, beskrivelse af dit formål med uddannelsen, kopi af dit pas, 3 til 4 fotos, gebyr for behandling af ansøgning samt eventuel dokumentation for engelsk sprogtest. Du finder de konkrete anvisninger på det enkelte uddannelsessteds hjemmeside og hos den internationale studievejledning på uddannelsesstedet. På Study in Estonia's hjemmeside kan du finde en guide til ansøgningsprocessen
Adgangskrav
Med en dansk gymnasial eksamen kan du søge om optagelse på en videregående uddannelse i Estland. Der er adgangsbegrænsning, og der kan være krav til fag, eksamensgennemsnit og sprogkundskaber. Disse adgangskrav fastsætter det enkelte uddannelsessted. Der kan indgå en eller flere optagelsesprøver og/eller et personligt interview i bedømmelsen.
Sprogkundskaber
Undervisningssproget er estisk på de fleste uddannelsesinstitutioner, og udenlandske studerende skal bestå en sprogtest for at blive optaget på uddannelserne. Mange universiteter tilbyder forberedende sprogkurser i estisk for udenlandske studerende, for eksempel Tartu Ülikool.
Der findes dog stadig flere uddannelser og kurser, hvor undervisningen foregår på engelsk. Du skal bevise dine engelskkundskaber i form af for eksempel en TOEFL-test eller anden engelsksproget test for et få adgang. Nogle videregående uddannelsesinstitutioner udbyder også kurser på russisk.
Ansøgningsfristen varierer fra institution til institution.
Anerkendelse af udenlandske uddannelse
Hvis du har afsluttet en offentlig anerkendt uddannelse i udlandet kan du få den vurderet hos Styrelsen for Forskning og Uddannelse. Læs mere om Ansøgningsproceduren.
Studieafgifter
Skal du studere på et universitet i Estland, og er opholdet ikke en del af en udvekslingsaftale igennem din uddannelses institution i Danmark, skal du i de fleste tilfælde betale en studieafgift. Det specifikke beløb varierer imidlertid imellem de forskellige institutioner. Det samme gør hvorvidt afgiften er differentieret mellem studerende fra EU og ikke-EU-lande. Overordnet varierer beløbet på studieafgifter fra ca. 1000 til 7000 Euro årligt.
Stipendier
En række estiske universiteter giver udenlandske studerende på kandidat-niveau, der skal læse et fuldt skole-år i Estland, mulighed for at søge et stipendium på 287 Euro månedligt, udbetalt fra september-juni.
Jobsøgning
Generelt er det vanskeligt for udlændinge at finde arbejde i Estland, først og fremmest på grund af sprogbarrierer. Taler man estisk, er det lettere at finde et job. Nogle internationale firmaer ansætter udenlandske studerende med bestemte sprogkundskaber og kvalifikationer.
De estiske lønninger er meget lave i sammenligning med de danske, så man skal som dansker være indstillet på at gå væsentligt ned i løn.
Du kan få udbetalt dagpenge i 3 måneder, mens du søger job i Estland. Se mere herom i artiklen Jobsøgning i udlandet under mappen Lønnet Arbejde.
Du kan få information om arbejde i Estland hos EURES-vejlederne på landets Jobcentre.
Arbejds- og opholdstilladelse
Som EU-borger kan du frit opholde dig i op til 3 måneder i Estland. Skal du opholde dig i landet i mere end 3 måneder, f.eks. i forbindelse med arbejde eller studier, skal du søge om opholdstilladelse.
Er du registreret som arbejdssøgende, kan du opholde dig i landet i op til 6 måneder uden opholdstilladelse.
Danske statsborgere kan søge om opholdstilladelse ved det estiske politi.
Du kan få mere information om reglerne for arbejds- og opholdstilladelse på Estlands Ambassade i Danmark. Se også artiklen Visum, arbejds- og opholdstilladelse.