Polen er i sin nuværende form et forholdsvis ungt land, som blev erklæret for en uafhængig republik efter 1. verdenskrig. Landets historie bærer et tungt præg fra anden verdenskrig, hvor Polen var centrum for nazisternes holocaust. I løbet af 1989 blev Polen det førende land i Centraleuropa i forhold til udviklingen hen imod et demokrati og markedsøkonomi. I 1990 fandt de første frie demokratiske valg sted i Polen efter lange perioder med strejker og politisk modstandsbevægelse.
Den 1. maj 2004 blev Polen medlem af EU. Efter optagelsen i EU udviklede den polske økonomi sig særdeles positivt. I 2009 var Polen det eneste EU-land, der oplevede positive vækstrater, men landet har det sidste par år alligevel mærket den internationale økonomiske krise i form af lavere vækst og stigende arbejdsløshed. Polen er Danmarks vigtigste marked i Øst- og Centraleuropa, og på globalt plan Danmarks tiende største samarbejdspartner.

Det polske uddannelsessystem har undergået betydelig udvikling inden for de sidste ti år med en stigning i bl.a. antallet af videregående uddannelsesinstitutioner, et større antal unge, der får en uddannelse, og en større grad af samarbejde mellem polske og udenlandske uddannelsesinstitutioner. Mange videregående uddannelsesinstitutioner i Polen tilbyder undervisning på engelsk.
Den polske kultur og videnskab bærer stadig præg af adskillige glansperioder op gennem historien, blandt andet 1400- og 1500-tallet, hvorfra den mest kendte skikkelse stammer, nemlig astronomen Nicolaus Kopernikus.
Erhvervsuddannelse:
- Technikum (teknisk erhvervsgymnasiale skoler). Uddannelsen er normeret til 4 år og afsluttes med beviset Świadectwo Ukończenia Liceum Profilowanego/Technicznego/Zawodowego/Technikum (Certificate of Completion from a Vocational/Technical Secondary School), som kvalificerer til job i erhvervslivet på faglært niveau i Polen. Elever på technikum er mellem 16 og 20 år. Niveauet for uddannelsen er upper secondary vocational – ISCED 3. Elever kan aflægge Matura* (Egzamin dojrzalosci) og dermed få adgang til videregående uddannelse i Polen.
- Zasadnicze szkoly zawodowe (grundlæggende erhvervsskoler). Disse institutioner udbyder erhvervsuddannelser normeret til mellem 2-3 år for elever mellem 16 til 18/19 år. Uddannelsen afsluttes med beviset Świadectwo Ukończenia Szkoły Zasadniczej (Certificate of Completion from a Basic Vocational School). Uddannelsen giver adgang til job i erhvervslivet på faglært niveau samt tilliceum uzupełniające eller technikum uzupełniające. Niveauet for uddannelsen er upper secondary vocational - ISCED 3.
Erhvervsuddannelse - supplering:
- Technikum uzupelniajace/Uzupełniające liceum ogólnokształcące (tekniske gymnasiale skoler/supplerende almene gymnasiale skoler - supplerende uddannelse). Skoleformen er oprettet i 2004/2005. Uddannelsen er normeret til 2 til 3 år (fuldtid/deltid) for elever i aldersgruppen 18 til 21 år, som har afsluttet Zasadnicze szkoly zawodowe, og som ønsker at aflægge Matura-eksamen, der giver adgang til videregående uddannelse i Polen. Niveauet for uddannelsen er upper secondary vocational - ISCED 3.
Gymnasiale uddannelser:
- Liceum ogólnokształcące (alment gymnasium). Uddannelsen er normeret til 3 år for elever i alderen 16 til 19 år. Uddannelsen afsluttes med Matura-eksamen/Świadectwo Ukończenia Liceum Ogólnokształcącego/ Świadectwo Dojrzałości (Certificate of Completion from a General Lyceum, Certificate of Maturity), som giver adgang til videregående uddannelse i Polen. Niveauet for uddannelsen er upper secondary general – ISCED 3.
- Liceum profilowane (specialiseret gymnasium). Uddannelsen er normeret til 3 år. Skoleformen blev indført i 2002/2003 for elever i aldersgruppen 16 til 19 år. Uddannelsen veksler mellem almene fag og specialiseringsfag. Uddannelsen afsluttes med Matura-eksamen/Świadectwo Dojrzałości (Certificate of Maturity), som giver adgang til videregående uddannelse i Polen. Niveauet for uddannelsen er upper secondary general – ISCED 3.
Post-sekundære erhvervsuddannelser
-
Szkoły policealne (post-sekundære skoler – ikke-videregående uddannelse). På disse institutioner er det muligt at tilegne sig faglige kvalifikationer i bestemte fag på niveau med de tekniske uddannelser på sekundærtrinnet (tekniske erhvervsgymnasiale skoler) eller på niveau med grundlæggende erhvervsuddannelser (grundlæggende erhvervsskoler). Uddannelseslængden er op til 2,5 år. Post-sekundær uddannelse fører til erhvervelse af et eksamensbevis med betegnelse af en erhvervskvalifikation (efter at have bestået en ekstern eksamen), Świadectwo Ukończenia Szkoły Policealnej (Certificate of Completion from a Post-secondary School). Elever på post-sekundære skoler, som tidligere har bestået en Matura-eksamen, kan ansøge om optagelse på videregående uddannelsesinstitutioner i Polen i henhold til de almindelige regler. Post-sekundære uddannelser er tilrettelagt for elever i aldersgruppen 19 til 20/21, voksne og elever med særlige undervisningsbehov. Niveauet for uddannelsen er post-secondary non-tertiary – ISCED 4.
-
College programmes er uddannelse, som udbydes af f.eks. offentlige og private lærerseminarier og læreanstalter for social arbejde, som er normeret til 3 år. Uddannelsesforløbet afsluttes med beviset Dyplom Ukończenia Szkoły Pomaturalnej (Diploma of Completion from a Post-maturity School). Uddannelserne er ikke anerkendt som værende på videregående niveau ifølge den polske lovgivning. Niveauet for uddannelsen er tertiary education – ISCED 5B.
*Matura-eksamensformen er indført i 2005 i Polen og har gradvist erstattet individuelle optagelsesprøver på universiteterne.
Praktik
Hvis du tænker på at tage hele eller dele af din egen praktiktid i udlandet, så læs afsnittet om praktik i udlandet for erhvervsuddannelser under afsnittet Grundskole og ungdomsuddannelse.
Der findes både offentlige og private videregående uddannelsesinstitutioner i Polen. Den største koncentration af uddannelsesinstitutioner ligger i byerne Warszawa, Krakow, Poznan og Gdansk.
Der er de seneste år sket en kraftig vækst i antallet af private uddannelsesinstitutioner i Polen. Uddannelserne på de fleste private institutioner er offentligt anerkendte.
Stadig flere udenlandske studerende vælger at uddanne sig i Polen. De fleste danske studerende, der søger til Polen, søger ind på studier inden for kunst, musik, drama og film. Studier i medicin og økonomi tiltrækker også en del udenlandske studerende.
Det akademiske år går fra 1. oktober til 30. september og er inddelt i to semestre. Sommerferien ligger i juli, august og september.
Institutioner
Der er følgende typer videregående uddannelsesinstitutioner i Polen:
- Universiteter (uniwersytet). Universiteterne udbyder studier inden for samfundsvidenskab, naturvidenskab og humaniora. Universiteterne er de mest søgte videregående uddannelsesinstitutioner i Polen.
- Tekniske universiteter (polytechniczna). Udbyder tekniske uddannelser på universitetsniveau inden for f.eks. datalogi, design, arkitektur og bioteknologi.
- Lærerseminarier/pædagogseminarier (wyzsza szkoly pedagogiczne samt kolegium). Udbyder f.eks. 3-årige læreruddannelser.
- Der er desuden en lang række specialiserede institutioner, som udbyder videregående uddannelser, såsom landbrugsskoler (wyższe szkoły rolnicze), økonomiske akademier (wyższe szkoły ekonomiczne), medicinske akademier (akademie medyczne), søfartsskoler (wyższe szkoły morskie), idrætsskoler, kunstakademier (wyższe szkoły artystyczne) og musikkonservatorier.
Grader på universitetsniveau
- Licentiatgrad (licencjat) - en bachelorgrad opnået ved afslutningen af 6-8 semestre, 3-4 år.
- Inzyniergrad (Engineer) - en bachelorgrad opnået ved afslutningen af 7-8 semestre, 3 ½-4 år (tekniske videregående uddannelser).
- Magister - en polsk mastergrad, som er normeret til mellem 3 og 4 semestre, 1½-2 år for indehavere af en Licencjat (polsk bachelorgrad), eller kan gennemføres som enhedsuddannelse (magister) normeret til mellem 9 og 12 semestre.
- Doktor (doktor nauk) - polsk ph.d.-grad, der er normeret til mindst 3 år. Foruden den almindelige doktorgrad findes graden habilitowany, dr. hab., som bygger oven på ph.d.-graden.
Ansøgning til de videregående uddannelser
Ansøgninger til de videregående uddannelser skal sendes direkte til de enkelte uddannelsesinstitutioner.
Du kan få et ansøgningsskema ved at henvende dig til uddannelsesinstitutionen eller ved at kontakte det polske center for vurdering af udenlandske uddannelser, Polsk NAWA (European Network of Information Centres/National Academic Recognition Information Centres). Du kan finde mere information om hvordan du ansøger på hjemmesiden studyinpoland.pl.
Adgangskrav
De enkelte uddannelsesinstitutioner fastsætter selv deres adgangskrav. Normalt skal du som minimum have en dansk gymnasial uddannelse. Nogle institutioner har desuden en adgangsprøve, og nogle bruger også interviews.
Sprogkundskaber
Undervisningen på de polske uddannelsesinstitutioner foregår som regel på polsk. På de fleste fag skal man kunne dokumentere sine polske sprogkundskaber for at få lov til at følge undervisningen. Der udbydes enkelte uddannelser på engelsk og fransk. Du kan se en oversigt over de universiteter, der udbyder engelsksprogede studier
Du kan tilmelde dig et forberedende sprogkursus i Polen. Sprogkurserne tilrettelægges ofte sådan, at man også lærer den terminologi, der er knyttet til den uddannelse, man søger ind på.
Søger man ind på kreative uddannelser, f.eks. kunst eller musik, er det ofte ikke nødvendigt at bestå en sprogtest, da meget af undervisningen foregår på engelsk eller tysk. Det samme gælder en del af undervisningen på økonomiuddannelserne.
Nogle uddannelsesinstitutioner kræver, at de studerende aflægger en engelsk sprogtest, hvis de vil følge engelsksprogede fag. Man kan få flere oplysninger om sprogtest hos den enkelte uddannelsesinstitution.
Ansøgningsfrister
Du skal henvende dig til de enkelte uddannelsesinstitutioner for at få oplysninger om ansøgningsfrister. 15. juni er ansøgningsfrist ved de fleste uddannelsesinstitutioner.
Anerkendelse af udenlandske uddannelser i Danmark
Hvis du har afsluttet en offentligt anerkendt uddannelse i udlandet, kan du få den vurderet hos Styrelsen for Forskning og Uddannelse.
Andet
På Copernicus Foundation kan du finde flere oplysninger om universiteter i Polen. Endvidere kan du på det polske Ministerium for Forskning og Videregående Uddannelses hjemmeside finde mere information om videregående uddannelse og universiteter.
Man skal betale studieafgift på både de offentlige og private institutioner i Polen. De enkelte institutioner fastsætter selv deres afgifter. Gennemsnitlig ligger studieafgifterne på ca. 8.000-20.000 danske kroner pr. semester på de offentlige institutioner. De private er væsentligt dyrere.
De fleste videregående uddannelsesinstitutioner opkræver desuden et startgebyr på ca. 1.500 danske kroner.
Sammenlignet med danske forhold er leveomkostningerne stadig lave i Polen. Hvis man er studerende under 26 år, kan man få rabat på de offentlige transportmidler i Polen.
Generelt er arbejdsløsheden i Polen faldet drastisk siden Polens optagelse i EU i 2004, men steget samtidig med faldende vækstrater i løbet af de sidste par år. I visse brancher er der mangel på kvalificeret engelsktalende arbejdskraft.
Jobsøgning
Som EU-borger kan du frit tage arbejde i Polen. Du kan få udbetalt dagpenge i 3 måneder, mens du søger job i Polen. Læs mere herom i artiklen Jobsøgning i udlandet i mappen Lønnet arbejde.
Du kan få information om arbejde i Polen hos EURES-vejlederne på landets Jobcentre.
Derudover kan du søge på følgende polske jobdatabaser:
Arbejds- og opholdstilladelse
Som dansker kan du opholde dig 3 måneder i Polen uden visum. Du skal dog have et gyldigt pas. Ønsker du at opholde dig i Polen i mere end tre måneder, eller skal du arbejde i landet, skal du søge om visum.
Studerende skal søge om et studentervisum på Polens Ambassade i Hellerup. Du skal medbringe pas og bevis på, at du er optaget på en uddannelsesinstitution.
Studentervisum giver ikke tilladelse til at arbejde i studietiden. Der kan dog være visse job, f.eks. i studenterkantiner og lignende, som du gerne må udføre som udenlandsk studerende.
Læs mere herom i artiklen Visum, arbejds- og opholdstilladelse.
Du kan læse mere om arbejdsmarkedet, arbejdsbetingelser og meget mere på Ministry of Economy, Labour and Social Policy.
Andre muligheder for ophold
En del universiteter arrangerer sprog- og kulturkurser både i sommerperioden og i løbet af året, se f.eks. School of Polish for Foreigners på University of Lodz.
Bolig
De fleste videregående uddannelsesinstitutioner har et internationalt kontor (International Relations Office), som kan hjælpe dig med spørgsmål om bolig.
Indbyggertal: Ca. 38,5 mio.
Sprog: Polsk.
Beskæftigelse: Ledigheden var i juni 2014 på 9,5 % (Eurostat).
Opholdstilladelse: Visum søges efter 3 måneder. Udlændinge, der arbejder i Polen, skal søge om visum. Studerende skal søge studentervisum.
Kilde: Wikipedia