Tyrkiet er placeret mellem Asien, Europa og Afrika og er dermed en vigtig brik i dialogen mellem østlige og vestlige civilisationer og trosretninger. Landet er inddelt i syv regioner, der alle har forskellige typer landskab, klima og fauna. Turisme spiller en stor rolle for Tyrkiet, der tager imod ca. 17 mio. turister årligt.

Styreformen i Tyrkiet er parlamentarisk demokrati, og landets politiske institutioner er grundlagt på baggrund af Kemal Atatürks forfatning fra 1924. Siden 1999, hvor Tyrkiet blev EU-kandidatland, har EU-reformprocessen domineret den indenrigspolitiske scene. Optagelsesforhandlingerne med Tyrkiet blev indledt den 3. oktober 2005 og er endnu ikke afsluttede.
Erhvervsuddannelserne udbydes som:
- Devlet Meslek Lise Diplomasi (State Vocational/Trade High School Diploma): 3 år efter 8 års skolegang.
- Teknisk gymnasial uddannelse: 4 år på baggrund af 8 års grundskole. Uddannelsen afsluttes med en Teknik Lise Diplomasi.
- Erhvervsgymnasial uddannelse: 4 år på baggrund af 8 års grundskole. Uddannelsen afsluttes med en Meslek Lise Diplomasi.
- Postgymnasial, ikke-universitær uddannelse: en 2-årig postsekundær uddannelse. Uddannelsen afsluttes med en Önlisans Diplomasi/Associate Diploma.
Teknisk gymnasiale uddannelser og erhvervsgymnasiale uddannelser giver både faglige kvalifikationer og adgang til videregående uddannelser i Tyrkiet. Uddannelserne foregår på erhvervsskoler (Meslek Lise) og tekniske skoler (Teknik Lise).
Adgang til videregående uddannelse bygger på en almen tyrkisk gymnasialuddannelse Lise Diploma (4 års på baggrund af 8 års grundskole) eller en af de ovenfor beskrevne ungdomsuddannelser samt en adgangseksamen, Ögrenci Seçme Sınavı, ÖSS (Student Selection Examination). Find informationer om adgang til videregående uddannelser som udenlandsk studerende på Study in Turkey. Det akademiske år er delt op i to semestre: september til januar og februar til juni.
Institutioner
Her finder du en liste over universiteter i Tyrkiet: Study in Turkey
Grader på universitetsniveau
- Önlisans Diplomasi/Önlisansi/Associate Degree: et 2-årigt postsekundært uddannelsesforløb.
- Lisans Diplomasi/Bachelor's degree/bachelorgrad: et 4-årigt uddannelsesforløb på baggrund af 12 års skolegang samt ÖSS. Der findes også et 2-årigt forløb på baggrund af Önlisansi Diplomasi/Associate Degree.
- Yüksek Lisans Diplomasi/Master’s degree/kandidatgrad: et 2-årigt uddannelsesforløb på baggrund af Lisans Diplomasi samt en optagelsesprøve. Uddannelsen afsluttes med et speciale. Uddannelsesforløbet kan også vare 3 semestre, men i så fald afsluttes uddannelsen uden et speciale.
- Doctorate/ph.d.: varer ca. 4 år på baggrund af Yüksek Lisans Diplomasi og en optagelsesprøve.
Ansøgning til de videregående uddannelser
Du skal henvende dig direkte til det universitet, du ønsker optagelse på.
Adgangskrav
En dansk gymnasial eksamen giver ret til at søge optagelse på en videregående uddannelse. Det er det enkelte universitet, der fastsætter de specifikke optagelseskrav.
Sprogkundskaber
For at blive optaget skal du kunne dokumentere dine engelske sprogkundskaber, ofte ved at bestå en sprogtest. Som regel drejer det sig om IELTS-testen (the International English Language Testing System), som kan tages hos British Council i Danmark, og som skal bestås med et minimum på 6.0-6.5, eller TOEFL-testen, som du kan læse mere om på TOEFL's hjemmeside. TOEFL skal bestås med et minimum på 500-550.
Ansøgningsfrister
Du skal henvende dig direkte til de enkelte uddannelsesinstitutioner for at få oplysninger om ansøgningsfrister.
Anerkendelse af udenlandske uddannelser
Hvis du har afsluttet en offentlig anerkendt uddannelse i udlandet, kan du få den vurderet hos Styrelsen for Forskning og Uddannelse. Se ansøgningsproceduren.
Studieafgifter
I Tyrkiet varierer studieafgifterne på de videregående uddannelser alt efter om universitetet er privat eller offentligt, hvor det ligger i landet, og hvilke kurser du tager. Engelsk-sprogede programmer er som udgangspunkt dyrere end tyrkiske, og afgifterne for kandidat uddannelser er i de fleste tilfælde også højere end for bachelor - undergraduate - niveau. På Study in Turkey kan du finde Ca. overslag for forskellige typer universiteter og niveauer.
Stipendier
Flere tyrkiske universiteter giver udenlandske studerende mulighed for at søge stipendier til deres studier i Tyrkiet. Størrelsen af stipendierne og specifikke betingelser varierer mellem institutionerne.
The Scientific and Technological Research Council of Turkey (TUBITAK) udbyder et antal stipendier til internationale studerende, der ønsker at tage en kandidat- eller Ph.d.-grad i Tyrkiet. Stipendierne kan søges af internationale studerende der tager en grad inden for naturvidenskab, teknik og ingeniør-fag, medicin, landbrug, socialvidenskab og humanistiske fag. Læs mere om stipendiet her.
Den ugentlige arbejdstid i Tyrkiet er 45 timer med et maksimum på 11 timer pr. dag, og antal betalte dages ferie varierer mellem 14 og 26, afhængigt af, hvor længe man har været ansat i virksomheden. For at opnå 26 betalte feriedage, skal man have arbejdet samme sted i mere end 15 år. Pensionsalderen for mænd er 60 år, mens kvinder kan trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet, når de er 58 år.
Det er ikke tilladt for internationale studerende at arbejde – hverken i offentlige eller private virksomheder. Alligevel kan der på enkelte universiteter være få, men ofte lavtlønnede, studiejob som assistent.
Jobsøgning
Leder du efter arbejde i Tyrkiet, er det en god idé at have kendskab til det tyrkiske sprog.
På Adeccos hjemmeside kan du finde både midlertidige og faste job i Tyrkiet. På Anywork anywhere er der en liste over forskellige jobtilbud i Tyrkiet. Det samme gør sig gældende for Jobsabroad, hvor det er muligt at ansøge om ledige job online. Prøv også at kigge på careerjet.
Det er ikke tilladt at arbejde i Tyrkiet uden at have en gyldig arbejdstilladelse.
Du har også mulighed for at komme på arbejdsferie i Tyrkiet. På Gencturs hjemmeside finder du detaljerede oplysninger om sådanne arbejdsferier. Gsm-youth (kun på tyrkisk – den engelske side er under udarbejdelse) har også oplysninger om, hvordan du kommer på ungdomslejre i Tyrkiet.
Arbejds- og opholdstilladelse
Som dansker kan du opholde dig i Tyrkiet i op til 3 måneder uden at søge om opholdstilladelse. Hvis du skal på et studie- eller arbejdsophold i landet, skal du have opholds- og/eller arbejdstilladelse. Der kan ansøges herom hos de lokale politimyndigheder i Tyrkiet eller hos den tyrkiske ambassade i København.
Ulovligt ophold i Tyrkiet straffes med bøde og evt. fængsel.
På de fleste tyrkiske videregående uddannelsesinstitutioner er der mulighed for at få et kollegieværelse, hvor man enten kan bo alene eller sammen med andre studerende. Kollegierne er kønsopdelt, og priserne varierer typisk mellem 200 og 2.000 kr. pr. måned. Kontakt uddannelsesinstitutionen for yderligere oplysninger. Det er desuden meget almindeligt, primært i de større byer, at leje en lejlighed. Ofte går flere studerende sammen om et lejemål, da priserne på lejligheder varierer meget, afhængigt af lejlighedens placering, stand og størrelse. Bemærk, at husleje efter tyrkiske standarder ofte er ret dyr i større byer – typisk mellem 1.200 og 3.000 kr. Læs mere her.
Det er også muligt at tilbringe sit ophold i Tyrkiet på et vandrerhjem (youth hostel). Se nærmere på hjemmesiden for Independent Hostel Network hvor de forskellige vandrerhjem er inddelt efter by.
Indbyggertal: Ca. 80,7 millioner.
Beskæftigelse: ledigheden er 10% (EUROSTAT, december 2013).
Valuta: Tyrkiske lire.
Opholdstilladelse: Søges hos lokale politi-afdeling inden for én måned efter ankomst.
Kilde: Wikipedia