Det finske uddannelsessystem er bygget op omkring ni års basal uddannelse (comprehensive school), øvre sekundær uddannelse, som omfatter generel sekundær uddannelse og erhvervsuddannelse, og højere videregående uddannelse.
På hjemmesiden Study in Finland kan du finde generel information om at studere i Finland.
Finland er det nordligste land i EU og er et moderne velfærdssamfund i lighed med de øvrige nordiske lande. Finland blev i 1995 medlem af EU.

Finnerne lever i et højtudviklet industrisamfund og er blandt andet førende inden for udviklingen af computere og moderne kommunikationsteknologi. Det finske samfund har satset stærkt på forskning, teknologiudvikling og uddannelse, og uddannelsesniveauet i befolkningen er generelt højt sammenlignet med andre europæiske lande.
Der bor omkring 5,4 mio. mennesker i Finland, fordelt på et areal, som er næsten otte gange så stort som Danmark. 590.000 bor i hovedstaden Helsinki.
Finland har to officielle sprog. De fleste taler finsk, men ca. 6 % har svensk som modersmål, f.eks. på Åland og områderne langs vestkysten. En lille gruppe på ca. 2.000 taler samisk. I løbet af 1990'erne er der desuden kommet en del russisk- og estisktalende indvandrere til landet.
Erhvervsuddannelser er mindst 3-årige med både teoretisk og praktisk undervisning samt et halvt års praktikophold i en virksomhed. Du afslutter din uddannelse med en svendeprøve, og bagefter har du mulighed for at søge ind på de videregående uddannelser på universiteterne.
Du kan også tage en erhvervsuddannelse gennem en lærlingeuddannelse, som minder om den tidligere danske mesterlæreordning. Her indgår praktisk arbejde parallelt med de teoretiske fag, som tages på en erhvervsskole. Praktisk arbejde i en virksomhed udgør 70-80 % af en lærlingeuddannelse.
Kommer du fra gymnasiet, kan du gennemføre en grundlæggende erhvervsuddannelse på kortere tid, end hvis du kommer fra grundskolen.
Danmark har indgået en samarbejdsaftale med de øvrige nordiske lande om ungdomsuddannelse. Aftalen betyder, at du med en dansk grundskoleeksamen frit kan søge om optagelse på en ungdomsuddannelse i et andet land i Norden, heriblandt Finland.
Er du allerede i gang med en ungdomsuddannelse, og ønsker du at fortsætte din uddannelse i Finland, kan du søge om at få overført dine eksamener og praktikperioder til den finske skole.
Praktik
Hvis du tænker på at tage hele eller dele af din egen praktiktid i udlandet, så læs afsnittet om praktik i udlandet for erhvervsuddannelser under afsnittet Grundskole og ungdomsuddannelse.
I 2005 er der indført en ny gradsstruktur og et nyt studiepointsystem, som svarer til ECTS-pointsystemet. Det gør internationale sammenligninger med finske uddannelser nemmere.
Det akademiske år er delt i semestre. Efterårssemesteret begynder i august og slutter i december. Forårssemesteret går fra januar til juli. Nogle universiteter samt en række sommeruniversiteter arrangerer kurser i sommermånederne.
Danmark har indgået en samarbejdsaftale med de øvrige nordiske lande om videregående uddannelse. Aftalen betyder, at du som dansk statsborger frit kan søge om optagelse på en videregående uddannelse i et andet land i Norden, heriblandt Finland.
Er du allerede i gang med en uddannelse, og ønsker du at fortsætte din uddannelse i Finland, kan du søge om at få overført dine eksamener til dit nye uddannelsessted.
Institutioner
Det finske system for videregående uddannelse er delt i en universitetssektor, som vægter forskning højt, og en erhvervsrettet polyteknisk sektor.
Universiteter: Der findes 16 universiteter i Finland, hvoraf 2 er tekniske universiteter, 2 er handelshøjskoler og 3 er skoler for musik, dans, kunst og design. På en del universiteter foregår undervisningen på svensk, bl.a. Svenska Handelshögskolan i Helsinki og Åbo Akademi.
Polytekniske institutioner: Der findes 25 polytekniske institutioner (Ammattikorkeakoulut, AMK/Yrkeshögskola, YH), som alle udbyder erhvervsrettede videregående uddannelser af 3-4 års varighed, bl.a. ingeniøruddannelser og søfartsuddannelser. Fra og med 2005 udbyder de polytekniske institutioner også overbygningsuddannelser af 1-1,5 års varighed.
Grader på universitetsniveau
Der findes i hovedtræk 4 forskellige grader på universitetsniveau:
- Kandidaatti/kandidat, finsk bachelorgrad, som opnås efter 3 års studier.
- Maisteri/magister, som opnås efter yderligere 2 års studier.
- Lisensiaatti/licentiat, som varer 2 år og kan tages efter en magistergrad.
- Tohtori/doktor, som fås efter 4 års studier efter en mastergrad eller efter 2 års studier efter en licentiatgrad. En finsk doktorgrad kan bedst sammenlignes med en dansk ph.d.-grad.
Nogle sundhedsvidenskabelige uddannelser varer 6 år (læge og veterinærstudier).
Grader på polytekniske institutioner
- Ammattikorkeakoulututkinto/yrkeshögskoleexamen, polyteknisk bachelorgrad, som opnås efter 3-4 års studier og er erhvervsrettet. Der indgår praktik i studierne. Navnet på den eksamen, man får, angiver, hvilket fag man har studeret, f.eks. en ingeniøruddannelse: insinööri (AMK/ingeniör CYK).
- Ylempi ammattikorkeakoulututkinto/högre yrkeshögskoleexamen, som opnås efter yderligere 1-1,5 års studier og kan tages efter en bachelorgrad og 3 års erhvervserfaring.
Ansøgning til de videregående uddannelser
Finland har ikke et centralt ansøgnings- og optagelsessystem. Hver uddannelsesinstitution fastsætter sine specifikke krav og ansøgningsprocedurer, og du skal derfor henvende dig direkte til de enkelte institutioner, ca. et år før du ønsker optagelse.
Finland er med i den nordiske konvention om adgang til videregående uddannelser i Norden. Det betyder, at du som nordisk statsborger med en gymnasial uddannelse kan søge ind på en videregående uddannelse i andre nordiske lande på lige fod med landets egne ansøgere. Mange videregående uddannelsesinstitutioner stiller krav om, at du skal bestå en optagelsesprøve eller gennemgå et optagelsesinterview. Optagelsesprøverne finder sted mellem maj og juli.
Sprogkundskaber
Det primære undervisningssprog er finsk, men visse steder undervises der også på svensk. Mange kurser og uddannelser foregår desuden på engelsk.
Ansøgningsfrister
De fleste ansøgningsfrister ligger i foråret. For at få præcis information om ansøgningsfrister skal du henvende dig på de enkelte uddannelsesinstitutioner.
Anerkendelse af udenlandske uddannelser i Danmark
Hvis du har afsluttet en offentlig anerkendt uddannelse i udlandet, kan du få den vurderet hos Uddannelses-og Forskningsstyrelsen
Undervisningen på de videregående uddannelser er gratis. Du skal dog selv betale udgifter til bøger og i visse tilfælde medlemsafgift til studenterforeningen (350-450 kr. om året).
Nordplus
Nordplus er et samarbejds- og udvekslingsprogram, der giver støtte til studieophold i Norden. Du kan få tilskud til et studieophold på mellem 1 og 12 måneder. I 2012 var tilskuddet på 180 euro om måneden.
På grund af en skæv fordeling af rejseaktiviteten til og fra Finland giver man særlig prioritet til studerende, som ønsker at rejse til Finland.
Ansøgning til Nordplus finder sted én gang om året, typisk i januar, og du skal ansøge via Uddannelses-og Forskningsministeriets hjemmeside. Her kan du også få information om ansøgningsprocedure og ansøgningsfrist.
Nordplus Junior
Nordplus Junior er et program, som blandt andre henvender sig til elever på gymnasiale skoler og erhvervsskoler. Gennem Nordplus Junior kan du søge om støtte til individuelle praktik- og uddannelsesophold i et nordisk land.
Som dansker har du ret til at tage arbejde i et andet nordisk land, herunder også Finland. Det er dog relativt svært for udlændinge at finde arbejde i Finland.
Ledigheden i Finland var i december 2013 på 8,3 % af den samlede arbejdsstyrke (Eurostat).
Jobsøgning
Du kan få udbetalt dagpenge i 3 måneder, mens du søger job i Finland. Se mere herom i artiklen Jobsøgning i udlandet.
Du kan finde information om arbejde i Finland hos EURES-vejlederne på Jobcentrene samt Ministry of Labour. Du kan også søge efter jobs hos careerjet, der formidler jobs inden for mange forskellige områder.
Nordjobb
Er du mellem 18 og 26 år, har du mulighed for at få et sommerjob i Finland gennem Nordjobb. Nordjobb er et nordisk ungdomsudvekslingsprogram, som tilbyder sommerjob, bolig og fritidsprogram i Finland, Norge, Sverige og Åland samt på Færøerne, Island og i Grønland.
Når du søger arbejde gennem Nordjobb, kan du ikke søge et bestemt job. I din ansøgning til Nordjobb skal du skrive lidt om dig selv, f.eks. uddannelse og erhvervserfaring, samt hvilke brancher du ønsker at arbejde i. På baggrund af din ansøgning vil du så få tilbudt et job. Typiske job kan være sygehjælper, landbrugsmedhjælper eller gartner.
Udvekslingerne foregår i perioden ca. 15. maj til 15. september, og jobbet varer fra 1 til 4 måneder. Lønnen er efter overenskomst, og du skal selv betale for bolig, rejse og mad. Du kan søge pr. brev eller via internettet. Ansøgningsfristen ligger omkring 31. maj hvert år, men det er en god ide at søge så tidligt på året som muligt. Du kan søge fra 1. december året før.
Her kan du få mere information om Nordjobb
Arbejds- og opholdstilladelse
Som dansk statsborger kan du frit studere og arbejde i Finland, og du behøver derfor ikke at søge om arbejds- og opholdstilladelse.
For udenlandske studerende mellem 18 og 30 år findes der en række muligheder for sommerophold og sommerjob i Finland. Du kan få oplysninger om de forskellige muligheder ved at henvende dig til CIMO (Centre for International Mobility).
Bolig
Det er som regel let for studerende at finde bolig i Finland. Ofte vil der være boliger i tilknytning til universiteterne.
Nyttige links til dit ophold i Finland
Indbyggertal: 5,4 mio.
Sprog: Finsk, svensk og samisk
Beskæftigelse: Ledigheden i Finland var i december 2013 på 8,3 % af den samlede arbejdsstyrke (Eurostat).
Opholdstilladelse: Ikke nødvendig for danske statsborgere
Kilde: Wikipedia