Australien er i de senere år blevet et populært land at studere i, og landet modtager bl.a. mange studerende fra Skandinavien. Venskabsforeningen mellem Danmark og Australien/New Zealand, formidler kontakt til de australske uddannelsesinstitutioner. Du kan også komme på såkaldt Working Holiday i Australien i forbindelse med et ferie-, studie- eller praktikophold.
Australien ligger på den sydlige halvkugle, 15.000 km fra Europa. Landet består af 6 stater og 2 territorier. Geografisk er Australien næsten lige så stort som USA, men meget tyndt befolket med mange ubeboede områder. De tættest befolkede områder ligger langs kysterne.
Der har siden midten af forrige århundrede fundet en stor indvandring sted fra Europa, og Australien karakteriseres som et ungt land med en lille oprindelig befolkning, ca. 2 % aboriginere, som formår at holde fast i deres egen kultur, bl.a. gennem musik og billedkunst.
Siden 1980'erne har man forsøgt at begrænse indvandringen af ikke-uddannede og fremme indvandringen af højtuddannede ved hjælp af restriktive immigrationslove.
Erhvervsuddannelsessystemet i Australien hedder Vocational Education and Training (VET). Man får adgang til VET efter 9 eller 10 års forudgående skolegang. Der er knyttet praktik i en virksomhed til de fleste forløb.
En VET-erhvervsuddannelse på ungdomsniveau afsluttes med The Australien Qualifications Framework (AQF) Certificate I, II, III and IV. AQF-kvalifikationer er anerkendt i alle australske stater. VET-uddannelsesinstitutioner udbyder programmer inden for f.eks. videnskab og teknologi, design og kunst, kommunikation og sundhed.
For nogle enkelte programmer, der afsluttes med en Certificate IV, er optagelsesgrundlaget 12 års forudgående skolegang. Certificate IV giver adgang til Diploma, Advanced Diploma og Associate Degree, der er korte videregående uddannelser, der kan give merit på en relevant bacheloruddannelse i Australien.
Det akademiske år begynder sidst i januar og slutter medio december. Studieåret er inddelt i to semestre og i enkelte tilfælde tre perioder (trimestre).
Hvis du tænker på at tage hele eller dele af din egen praktiktid i udlandet, så læs afsnittet om praktik i udlandet for erhvervsuddannelser under afsnittet Grundskole og ungdomsuddannelse.
I Australien begynder det akademiske år i februar og slutter i november. Studieåret er inddelt i to semestre og i enkelte tilfælde tre perioder (trimestre).
Vær opmærksom på, at private uddannelsesinstitutioner og deres programmer skal være offentligt anerkendte i Australien. Et register over offentligt anerkendte videregående uddannelsesinstitutioner findes her: National Register of higher education providers.
De fleste videregående uddannelsesinstitutioner i Australien har et internationalt kontor, der hjælper udenlandske ansøgere og studerende. Læs mere på Study in Australia.
Institutioner
I Australien kan man tage en videregående uddannelse på:
Registered training organisations (RTO): Der findes omkring 5000 RTOs, inklusive Technical and Further Education Colleges (TAFE). RTOs udbyder uddannelse, som fører til AQF-kvalifikationer. Nogle RTOs er også videregående uddannelsesinstitutioner, der er akkrediteret til at tilbyde videregående uddannelser, f.eks Associate Degrees og bacheloruddannelser.
Universiteter: Der findes 43 universiteter, hvoraf 3 er private.
Grader på universitetsniveau
Universiteterne i Australien udbyder følgende grader:
Diploma: 1-2-årigt uddannelsesforløb på fuldtid på baggrund af 12 års forudgående skolegang. Uddannelsen giver adgang til arbejdsmarkedet og kan give omkring 1 års merit på en relevant bacheloruddannelse i Australien.
Advanced Diploma: et 1½-2-årigt uddannelsesforløb på fuldtid på baggrund af 12 års forudgående skolegang. Uddannelsen giver adgang til arbejdsmarkedet og kan give 1 til 2 års merit på en relevant bacheloruddannelse i Australien.
Associate Degree: et 2-årigt uddannelsesforløb på fuldtid på baggrund af 12 års forudgående skolegang. Uddannelsen giver adgang til arbejdsmarkedet og kan give 1½ til 2 års merit på en relevant bacheloruddannelse i Australien.
Bachelor Degree: opnås efter minimum 3 år inden for naturvidenskab, humaniora og erhvervsøkonomi.
Graduate Diploma: et 1-årigt uddannelsesforløb på fuldtid på baggrund af en bacheloruddannelse.
Master Degree: er af 1½-2-års varighed (fuldtid) på baggrund af en 3-årig bacheloruddannelse eller af 1-års varighed (fuldtid) på baggrund af en 4-årig bacheloruddannelse (Honours Degree). Der er tre typer Master Degree: coursework, research og extended.
Doctorate (ph.d.): minimum 3 år på baggrund af Master Degree eller Bachelor Honours Degree. Den australske ph.d. afsluttes med en doktorafhandling.
Ansøgning til de videregående uddannelser
Du skal sende din ansøgning direkte til den uddannelsesinstitution, du ønsker optagelse på. Ansøgningsskemaer findes på institutionernes hjemmesider. Hos Study in Australia finder du en samlet liste over Australske universiteter og deres hjemmesider.
Ansøgningen skal indeholde et udfyldt ansøgningsskema samt eksamensbeviser på engelsk. Desuden kan det være en god idé at vedlægge en motiveret ansøgning, en beskrivelse af din erhvervserfaring og dokumentation for, hvordan du vil finansiere opholdet.
Adgangskrav
En dansk gymnasial eksamen giver adgang til at søge om optagelse på en bacheloruddannelse i Australien. Du kan få information om specifikke adgangskrav hos de enkelte uddannelsessteder.
Du skal sende dit eksamensbevis sammen med ansøgningen. Er du i gang med en dansk videregående uddannelse, skal du også sende de karakterer, som du har opnået på studiet, samt i de fleste tilfælde en officiel pensumbeskrivelse af dine fag. Alt sammen skal være oversat til engelsk.
For at blive optaget på en bacheloruddannelse skal du have gode karakterer fra din bachelorgrad. Det kan være en fordel - og i visse tilfælde en forudsætning - at du har lavet forskningsorienteret arbejde eller har erhvervserfaring.
Sprogkundskaber
Ansøgere, der ikke har engelsk som modersmål, skal bestå en sprogtest fra the International English Language Testing System (IELTS). I Danmark kan testen tages hos British Council.
Man kan også tage TOEFL-testen (Test of English as a Foreign Language).
Ofte er det også muligt at blive optaget uden en sprogtest, hvis man på anden måde kan dokumentere gode engelskkundskaber. Du kan få information om de specifikke sprogkrav hos de enkelte uddannelsessteder.
Ansøgningsfrister
Du skal henvende dig direkte til de enkelte uddannelsesinstitutioner for at få oplysninger om ansøgningsfrister.
På Australian Education International kan du læse om, hvordan du kan få en vurdering af din danske uddannelse med henblik på arbejde eller videre studier i Australien.
Man betaler studieafgift på de videregående uddannelser i Australien. Afgiften varierer meget, afhængigt af fag og uddannelsesinstitution. De mest ressourcekrævende fag er de dyreste. Prisen kan variere fra 40.000 til 130.000 danske kr. for 2 semestres studier. Generelt ligger priserne lavere end i andre engelsktalende lande. Er studieopholdet et led i en udvekslingsaftale, skal du ikke betale studieafgift.
Stipendier
Den australske stat og de enkelte universiteter i Australien tilbyder stipendier (scholarships) til postgraduate-forskning. Du kan få mere information på de enkelte universiteter om, hvilke scholarships de tilbyder. The Australian Trade Commission har adresser på alle universiteter.
Da Australien forsøger at begrænse indvandringen, kan det være vanskeligt at finde arbejde og få arbejdstilladelse. Studerende kan dog søge om arbejdstilladelse til arbejde i 20 timer om ugen, og siden juli 2001 har det været muligt at få visum til en såkaldt Working Holiday i Australien.
Du kan søge om et Working Holiday visum, som giver mulighed for at arbejde i landet i op til et år, dog højst 3 måneder for samme arbejdsgiver. Det primære formål med opholdet skal være ferie, og du skal være mellem 18 og 30 år. Fra november 2005 er ordningen blevet udvidet, så man nu kan opnå to Working Holiday visa. Læs mere hos Department of Immigration and Border Protection. Læs også om nogle af dine muligheder for arbejde med et Working Holiday visa hos Australian Working Adventures, eller hos WWOOF.
For at få et studentervisum skal du være fuldtidsstuderende, og du skal være optaget på en anerkendt uddannelse. Er du blevet optaget ved et australsk universitet og har betalt studieafgift, vil du modtage en bekræftelse (electronic confirmation of enrolment) fra det australske universitet, som du skal bruge, når du søger studentervisum. Derudover skal du vise dokumentation for, at du kan klare dig økonomisk, f.eks. i form af et brev fra SU-styrelsen eller et kontoudtog.
Studerende, der ønsker en arbejdstilladelse, skal henvende sig på det nærmeste DIMIA-kontor (Department of Immigration & Multicultural Indigenous Affairs), som findes i alle større byer i Australien. Det koster 50 AU$ (ca. 220 kr.) at søge om arbejdstilladelsen.
Gennem English Language Intensive Courses for Overseas Students (ELICOS) kan du komme på sprogskole i Australien. ELICOS er en australsk organisation, der administrerer internationale sprogskoler i de største byer i Australien. Sprogkurserne varer fra 4 til 48 uger. Du kan få mere information om kurserne og andre sprogkurser på Study in Australia, hvor du også kan finde en oversigt over sprogskoleophold med mulighed for at bo hos en australsk familie.
Danske statsborgere mellem 18 og 30 år, som skal på ferie, studie- eller praktikophold i Australien, kan søge om visum til Working Holiday. Visumet giver ret til at arbejde i op til 3 måneder hos den samme arbejdsgiver. Man kan normalt kun få et Working Holiday-visum en gang. Fra 1. september 2005 kan personer, som har været på Working Holiday og arbejdet som sæsonarbejder i Australien i minimum 3 måneder, søge om endnu et working Holiday visum og ophold i yderligere 12 måneder.
Working Holiday i Australien
For at få visum til en Working Holiday skal du dokumentere, at du har mindst 5.000 AU$ (25.000 kr.) til rådighed, f.eks. ved at fremvise et bankkontoudtog. Du skal desuden have en gyldig returbillet.
Det er venskabsforeningen Australian New Zealand Friendship Society of Denmark/MyPlanet, der administrerer ordningen i Danmark. Her kan du få mere information om ordningen og få et ansøgningsskema.
Organisationen Alott arrangerer ligeledes Working Holidays i Australien.
Bolig
De australske universiteter har tilknyttet kollegieværelser, hvor man enten får fuld kost eller har delekøkken. Prisen for et kollegieværelse ligger fra 2.400 til 3.300 kr. om måneden. Det er også muligt at finde privat indlogering.
Der er også andre muligheder for at finde steder at sove:
Discover Australia Her kan du finde information om hoteller, populære distinationer samt billeje.
Camp in Australia Hoteller, vandrehjem, moteller, ferielejligheder, bed & breakfasts med mere.
Den australske stat kræver, at studerende tegner en speciel sygeforsikring, Overseas Student Health Cover (OSHC), før de kommer til Australien. Nogle universiteter inkluderer forsikringen i studieafgiften, andre universiteter opkræver en separat afgift. OSHC koster ca. 1.000 kr. (312 AU$) for et år.
OSHC dækker ikke alt, og du skal derfor sørge for at have en rejseforsikring, inden du forlader Danmark.
På portalen MyPlanet kan du finde mere information om forsikring i Australien.
Hvis du gerne vil rejse, studere eller bosætte dig i Australien, kan du finde praktisk info hos Citizenship and Immigration Australia. Også Australian Government Portal er en god hjemmeside med links til forskellige målgrupper som for eksempel turister, studerende og jobsøgende.