Efter først at have været Britisk kolonistyre, og senere en del af det nuværende Malaysia, blev Singapore selvstændigt i 1965. Siden selvstændigheden har en målrettet fokus på økonomisk vækst været nøgleordet for politik i Singapore.
Singapore er i dag en af verdens mest konkurrencedygtige økonomier og en af de vigtigste handelsbyer i Asien. Som følge deraf har virksomheder fra hele verden kontorer i landet.

Foruden at have en konkurrencedygtig økonomi er Singapore et multikulturelt land, hvilket også antydes af landets flere officielle sprog. De største etniske grupper i landet er af henholdsvis malaysisk, kinesisk og indisk/tamilsk oprindelse, og forskellige områder i Singapore er særligt kendetegnet af disse kulturer. Engelsk er det officielle arbejdssprog, og engelsk-niveauet i Singapore er meget højt.
Parallelt med landets voksende betydning som internationalt handelscenter er Singapore også blevet et vigtigt uddannelsescenter i Asien. Singapore tiltrækker årligt et stort antal internationale studerende, særligt fra andre asiatiske lande som Kina og Indien, men i stigende grad også fra Vesten. Singaporeanske universiteter ligger forholdsvist højt på internationale ranking-lister.
Det singaporeanske uddannelsessystem er opdelt i primary, secondary, pre-university og post-secondary education. Du kan læse mere om det singaporeanske uddannelsessystem på det singaporeanske uddannelsesministeriums hjemmeside.
Erhvervsuddannelse i Singapore administreres af det singaporeanske uddannelsesministerium og hører ind under post-secondary education.
Erhvervsuddannelse udbydes på følgende institutioner:
- Junior Colleges (JCs) og Centralised Institutes (CI). Uddannelsernes varighed er to år på JCs og tre år på CI.
- Polytechnics. Uddannelser på Polytechnics er af tre års varighed og omfatter uddannelse for unge, der ønsker at forfølge en særligt specialiseret og praktisk orienteret uddannelse. Dimittender fra Polytechnics har efterfølgende muligheden for at videreuddanne sig på et universitet.
- Institute of Technical Education (ITE). Uddannelserne herfra er af et til to års varighed.
Her kan du læse mere om erhvervsuddannelse i Singapore: Ministry of Education: Post-Secondary Education (PDF)
Praktik
Hvis du tænker på at tage hele eller dele af din egen praktiktid i Singapore eller andre steder i udlandet, så læs afsnittet om praktik i udlandet for erhvervsuddannelser under afsnittet Grundskole og ungdomsuddannelse.
Videregående uddannelse i Singapore administreres af det singaporeanske uddannelsesministerium og omfatter:
4 ”autonomous universities”, der er delvist privat-offentligt finansierede, kræver tuition fees og har stor frihed til at tilrettelægge undervisningsformen:
- National University of Singapore – Singapores ældste og største universitet, med brede faglige muligheder.
- Nanyang Technical University – Singapores næststørste universitet, med fem forskellige skoler og godt 35.000 studerende.
- Singapore Management University – tilbyder uddannelse inden for handel, virksomhedsledelse, økonomi og samfundsvidenskab. SMU som undervisningsinstitution er særligt inspireret af Wharton Business School ved University of Pennsylvania i USA.
- Singapore University of Technology and Design – er det nyeste universitet i Singapore, åbnet I 2008. SUTD har primært fokus på teknik og innovation og er skabt i samarbejde med Massachussets Institute of Technology (MIT) i USA og Zhejiang University i Kina.
Universitetsuddannelserne er opdelt i to niveauer: undergraduate og graduate/postgraduate, af henholdsvis 4 års og godt 1 års varighed (den præcise varighed kan dog variere fra universitet til universitet og fra program til program).
Du kan læse om vilkårene og generel info om Singapores autonomous universities hos Ministry of Education i Singapore.
Andre institutioner:
Adgangskrav og ansøgning:
For at blive optaget på et singaporeansk universitet på undergraduate-niveau, er det et krav, at du besidder en adgangsgivende gymnasial eksamen. De konkrete adgangskrav og deadlines kan variere mellem universiteter, hvorfor det bedste udgangspunkt er at gå til det specifikke universitets hjemmeside og læse om adgangskrav for internationale studerende (se links ovenfor). Det samme gælder optagelse på graduate-niveau – hvor kravet er, at du besidder en adgangsgivende uddannelse, svarende til en singaporeansk undergraduate-grad.
Søger du optagelse på et singaporeansk universitet som free-mover (altså arrangeret af dig selv, men som en del af din danske uddannelse), henvises du også til de enkelte universiteters specifikke regler og adgangskrav.
Søger du om en plads på et singaporeansk universitet igennem en udvekslingsaftale med dit danske universitet, er adgang som oftest begrænset til et vist antal pladser. Tjek med det internationale kontor på din uddannelse, om specifikke forhold gælder for optagelse på et universitet i Singapore.
Sprogkundskaber
De fleste universiteter i Singapore stiller krav til internationale studerende om et bevis på engelskkundskaber, da engelsk er undervisningssproget. Det vil typisk være krav om en minimumscore på enten en TOEFL eller IELTS-test, som du kan tage på udvalgte uddannelsesinstitutioner herhjemme. Det varierer imidlertid mellem de enkelte universiteter, hvilken test der foretrækkes, og hvor høj en score du skal have. Gå derfor til information for internationale studerende på de specifikke universiteters hjemmeside for konkret information.
Anerkendelse af udenlandske uddannelser i Danmark
Hvis du har afsluttet en offentlig anerkendt uddannelse i Singapore eller et andet sted i udlandet, kan du få den vurderet hos Styrelsen for Forskning og Uddannelse
Stipendier
Den singaporeanske regering uddeler hvert år stipendier til studerende fra udvalgte partnerlande (heriblandt Danmark) under DUO-Singapore Exchange Fellowship. Stipendiet uddeles til særligt kvalificerede studerende og konkurrencen er stor.
Du kan læse mere om DUO stipendiet her
Studieafgifter
Som udvekslingsstuderende igennem en aftale mellem dit danske universitet og et singaporeansk, skal du ikke betale andre afgifter end administrations relaterede.
Ønsker du at tage hele din uddannelse på et singaporeansk universitet, eller arrangerer du selv et ophold som en del af din danske uddannelse, kan du finde information om tuition-fees for de forskellige universiteter:
Som dansk studerende kan du få din SU med til udlandet. Det kræver at studieopholdet er et led i din danske uddannelse, og at dit danske uddannelsessted godkender, at studieopholdet giver fuld merit. Du kan også søge om støtte gennem et udlandsstipendium, der helt eller delvist dækker studie-relaterede udgifter på godkendte studieophold.
Du kan læse mere om mulighederne for SU i udlandet og udlandsstipendium på SU.dk – SU i udlandet
Samtidig kan du søge om støtte igennem private legater.
Mulighederne for udlændinge for at finde et job i Singapore er generelt gode, særligt på grund af den store tilstedeværelse af internationale virksomheder.
For at arbejde i Singapore skal du have en arbejdstilladelse. Alt efter hvor længe, og hvordan du skal arbejde i Singapore gælder dog forskellige regler. Du kan finde disse på det singaporeanske beskæftigelsesministeriums hjemmeside.
Bolig
Skal du studere I Singapore, kan du finde bolig igennem de muligheder som dit universitet stiller til rådighed, eller i en privat lejlighed.
Omfanget af tilbud - eller hvorvidt studie-boliger overhovedet tilbydes - varierer mellem de forskellige universiteter. Hvor NUS og NTU har betydelige tilbud om studieboliger for internationale studerende, er tilbuddet til internationale studerende på SMU til gengæld mere begrænset. På hvert universitets hjemmeside kan du finde info om boliger for internationale studerende.
Da boligpriserne i Singapore generelt er forholdsvis høje, kan det være en stor fordel økonomisk, at benytte sig af student-housing tilbud, der generelt er betydeligt billigere. Til gengæld skal man være opmærksom på, at studie-boligere ofte er omfattet af særlige regler – f.eks omhandlende alkohol restriktioner på området, stille-timer og lignende.
Vælger du at bo i en privat lejlighed, kan det være en god ide at samle en større gruppe af studerende. Leje-lejligheder i Singapore er generelt dyre, og boligpriser i Singapore er ikke repræsentative for resten af Sydøstasien. Oveni er det en god idé at ankomme noget tid inden studie-, praktik-, eller job-start i Singapore (f.eks. to uger før) for at lede efter bolig. Det vil øge dine chancer for at finde en god bolig til en fornuftig pris. De fleste boligagenter og udlejere i Singapore vil ikke lave en aftale med lejer før vedkommende har et visum, så derfor er det begrænset hvad du kan arrangere hjemmefra.
Du kan dog orientere dig om gode områder, pris-niveauer og lejligheder på hjemmesider såsom Iproperty eller Singapore Expats.
Som en tommelfingerregel bliver boliger – som i de fleste andre storbyer – dyrere jo tættere du kommer på Centrum. Singapore har et enormt velfungerende og billigt offentligt transport system, så det er ganske overkommeligt at bo uden for centrum.
Visum
Skal du studere i Singapore, skal du have et studie-visum: et såkaldt ”student-pass” der gælder i den periode du er indskrevet på et lokalt universitet, og som tillader dig at rejse ind og ud af Singapore flere gange.
Dette søges igennem ICA – Immigration and Checkpoints Authority – og opnås først når du er blevet optaget på en singaporeansk uddannelsesinstitution.
Din singaporeanske uddannelsesinstitutions internationale kontor vil som regel være behjælpelig i at guide dig igennem ansøgningsprocessen, og flere universiteter er gode til at sende påmindelser til optagne studerende om vigtige deadlines der skal overholdes ift. Visum osv.
Du kan også søge visum til Singapore igennem det singaporeanske generalkonsulat i København.
Nyttige links til dit ophold i Singapore:
Iproperty - hjælp til boligsøgningen i singapore, hvis du selv skal finde en privat lejlighed.
Indbyggertal: ca. 5,5 millioner.
Sprog: engelsk og malaysisk (samt mandarin og tamil)
Beskæftigelse: 2 % ledighed i 2013.
Valuta: Singaporeanske dollar.
Visum: søges igennem ICA - Immigration and Checkpoints Authority eller Singapores generalkonsulat i København.
Kilde: Wikipedia