Kunne du tænke dig at komme til udlandet og arbejde? Læs om mulighederne for at arbejde i og uden for Europa, om ansættelseskrav, om at arbejde i et udviklingsland og om, hvordan du kan få hjælp til at finde arbejde.

Hvad siger arbejdsgiverne om international erfaring?
Over 50 % af de danske virksomheder forudser, at udlandserfaring, internationalt udsyn og interkulturelle kompetencer får endnu større betydning end i dag, når virksomhederne skal rekruttere medarbejdere i fremtiden.

Det viser en undersøgelse af private arbejdsgiveres syn på færdiguddannedes kompetencer (2012). Læs publikationen eller se med i videoen nedenfor, når Grib Verden taler med ledende profiler fra Novo Nordisk, Dansk Industri og DTU om, hvordan og hvorfor international erfaring gavner dit CV.

Gør dine kompetencer forståelige for en udenlandsk arbejdsgiver
Kender du Europass? Europass er et internationalt anerkendt redskab til kompetenceformidling. Det omfatter alle relevante uddannelses- og erhvervskompetencer i en samlet pakke. Et Europass-CV hjælper dig til at formidle dine kompetencer til en udenlandsk arbejdsgiver på en overskuelig og professionel måde. I videoen nedenfor kan du høre unge jobsøgende fortælle om, hvorfor og hvordan de har brugt Europass-CV'et.


Europass logo

Europass skal gøre det nemmere for dig at formidle dine kompetencer over for eksempelvis en udenlandsk arbejdsgiver
Læs mere om Europass


Hvor kan du starte med at søge arbejde?
Du kan søge efter et arbejde på internettet (de udenlandske søgemaskiner) eller kontakte landets kulturinstitut for flere oplysninger (eksempelvis British CouncilGoethe-Instituttet, det franske kulturinstitut, det italienske kulturinstitut)

Du kan også kontakte arbejdsformidlingen i det pågældende land eller besøge den europæiske jobportal www.eures.dk (European Employment Services). Alle danske jobcentre har en EURES-vejleder. Udfylder du dit Europass-CV online, kan det integreres med EURES jobportal, så det er søgbart for arbejdsgivere.

Før du rejser
Som arbejdssøgende i et andet land skal du selv arrangere opholdet og sørge for, at de praktiske ting er i orden. Du får normalt løn, men det er som regel kun minimumslønnen i det land, du er. Du skal kontakte din a-kasse om retten til dagpenge, hvis du tager til udlandet for at søge arbejde. Det er også en god idé at kontakte SKAT og Borgerservice, f.eks. i forhold til udmelding af folkeregistret. Læs mere i afsnittet Helt praktisk

Værd at vide

Nyttige links til jobsøgning i udlandet

Ansættelseskrav

Arbejde i EØS-lande

Arbejde uden for EØS lande

Arbejde i udviklingslande

Au Pair-ophold

Ophold i Kibbutz