Muligheder for udlandsophold

Der er forskellige måder, du kan komme i udlandsophold på, og der er forskellige muligheder for at få støtte til opholdet.

• Beskæftigelse i udlandet, hvor du søger via din skole. Din skole skal godkende, at du tager hele eller dele af din oplæring i udlandet, hvorefter du vil få støtte af OPU-ordningen. For at søge dette skal du tage kontakt til din skole, der skal forhåndsgodkende oplæringsopholdet. Derudover skal oplæringsstedet give dig samme løn og vilkår som til landets egne elever/lærlinge, og du skal have afsluttet grundforløbet.

• Udstationering, hvor du via din danske arbejdsplads bliver udstationeret i udlandet. Her skal du søge via din arbejdsplads, hvorefter du kan blive udstationeret i udlandet.

• Praktik- og skoleophold, hvor din skole kan søge om, at eleverne kan komme på et kortere praktik-, oplæring- eller skoleophold i udlandet med tilskud fra Erasmus+. Du kan læse et eksempel på ophold her.

Hvor de fleste tager en del eller hele deres praktik/oplæring i udlandet, så har du også mulighed for at tage på udveksling. Her er det godt at tage fat i din skole og forhøre dig om mulighederne. Du kan også arrangere opholdet selv, men her skal du være indstillet på at betale for pladsen og derudover selv sikre dig, at din skole godkender udvekslingen.

Du kan læse mere om udlandsophold på Den Europæiske Ungdomsportal.









Gode råd til dit udlandsophold

Hvis du vil tage hele din praktik/oplæring i udlandet, skal du selv lave en ansættelsesaftale med en udenlandsk virksomhed, og din skole skal godkende praktikken. Det er derfor en god idé at alliere dig med din skole, allerede mens du søger. Den kan også have erfaringer, du kan nyde godt af, fra tidligere elever. Du kan få tilskud fra OPU til dit ophold, hvis du går på en erhvervsuddannelse, og her skal du forhøre dig på din danske skole.

Alle skoleperioder skal tages i Danmark.

Hvis du vil tage hele din erhvervsuddannelse i udlandet, skal du sørge for at tjekke adgangskravene. I de nordiske lande vil du kunne søge på lige fod med landets egne borgere, mens andre lande muligvis har særlige krav til udenlandske ansøgere.

Det er en god idé at tjekke den enkelte skole og undersøge dens adgangskrav. Når du har ansøgt og forhåbentlig er kommet ind, kan du under ”information om lande” (link) kigge på de enkelte landes krav til visum og opholdstilladelse.