Oftest stillede spørgsmål

På Grib Verdens Facebookside kommer der ofte spørgsmål om at arbejde i udlandet. Herunder kan du se nogle af de mere generelle spørgsmål, der ofte bliver sendt til Grib Verden. Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du ikke finder svar på dit spørgsmål.

• Hvordan godkender en arbejdsgiver i udlandet min uddannelse?
Det kan være svært for din udenlandske arbejdsgiver at gennemskue, om din danske uddannelse er gældende i udlandet. Ofte er det nok at få legaliseret dit eksamensbevis, som du kan læse mere om her, men du kan også være nødt til at kontakte det pågældende lands ambassade og forhøre dig. 

• Skal jeg have visum for at arbejde i udlandet?
Under siden ”Helt Praktisk” kan du læse mere om reglerne for visum. Har du fået arbejde i et EU-land, behøver du ikke visum, fordi der er fri bevægelighed i EU.

• Hvilket land skal jeg betale SKAT i?
Når du har fået arbejde i udlandet, kan det være en jungle at finde ud af, hvordan og til hvem, du skal betale SKAT. Det er altid en god ide at forhøre dig hos SKAT, og du kan også danne dig et overblik på Grib Verden’s side om SKAT.

• Hvordan finder jeg et sted at bo?
Det kan være en udfordring at finde et sted at bo – særligt hvis du sidder i Danmark. Derfor kan det være en god ide at rejse til landet i god tid og kigge på lejligheder, imens du bor på for eksempel et hostel. Du kan også spørge din kommende arbejdsgiver, om de kender til eller ejer nogle lejligheder, du har mulighed for at flytte ind i.

• Hvordan fungerer det med sygesikring?
Ikke alle lande har gratis læge og hospital. Derfor er det vigtigt at sætte sig ind i de enkelte landes regler og systemer omkring lægebesøg. Det kan være nødvendigt og fornuftigt at have din egen sygeforsikring. Under ”Information om lande” kan du finde nyttige links om de forskellige lande og deres politik.