Hvis du skal på udveksling, er der forskellige støttemuligheder. Det er forskelligt, hvor dyrt det er at tage på udveksling. Du kan finde eksempler på budgetter her.
Herunder har vi forsøgt at samle et overblik over de forskellige støttemuligheder:
• Hvis du skal på udveksling via et partneruniversitet, får du din SU med dig, uden at du behøver at søge om det. Du skal bare sikre dig, at du har det antal fag, din danske uddannelse kræver for at kunne give merit.
• Har du selv fundet et universitet, skal skolen godkende, at opholdet giver fuld merit, hvorefter du vil kunne få din danske SU med.
• Skal du på udveksling i Europa, kan du søge om et Erasmus+-legat.
• Dit danske universitet har muligvis et legat, du kan søge. Her kan du forhøre dig hos din internationale koordinator på studiet.
• Skal du på udveksling i et af de nordiske lande, kan du søge om Nordplus-tilskuddet.
• Du kan ansøge om legater. Husk dog at tjekke op på legaternes deadlines, og start i god tid. Der findes mange private legater, og nogle har mange krav, mens andre kan søges af mange forskellige. Du kan eksempelvis besøge Legatbogen, hvor du finder oversigt over legater, gode tips og “do’s and don’ts” til legatsøgningen. Derudover kan du finde vigtig information om legatansøgning, målrettet studerende og organisationer, der bl.a. handler om hvad man skal tage højde for i forbindelse med legatansøgninger.
Der er nogle ting, du kan gøre, for at gøre opholdet billigere. Overvej om du kan fremleje din lejlighed eller dit værelse i Danmark. På den måde står du ikke med to huslejer. Derudover kan du overveje, hvor meget du vil rejse i landet, og hvordan du kan gøre det billigst.
Hvis din uddannelsesinstitution har fået tildelt EU-midler til Erasmusstipendier, kan du få tilskud til dit udvekslingsophold. Stipendiet skal du søge igennem din uddannelsesinstitution, og det kan din internationale koordinator hjælpe dig med. Legatet dækker nogle rejse- og leveomkostninger, og legatets størrelse varierer meget.
Det er et krav, at du skal på udvekslingsophold på på en videregående uddannelsesinstitution i et andet EU-programland eller i et partnerland.
Erasmus+ er en chance for at udvikle nye færdigheder, få international erfaring og øge beskæftigelsesegnetheden (employability).
Nordplus er et tilskudsprogram for dig, der skal på udveksling i et Nordplus-land.
Under Nordplus Videregående kan studerende få tilskud til to forskellige typer af udveksling:
– Fuldtidsstudier eller praktik i et andet Nordplus-land i 1-12 måneder.
– Kortvarige studieophold på under 1 måneds varighed i et andet Nordplus-land.
Du søger via din uddannelsesinstitution, der står for selve ansøgningsprocessen.
Et Nordplus-land er de nordiske lande. For eksempel kan du få tilskud, hvis du skal på udveksling i Sverige, Norge, Finland, Island, Estland, Litauen eller Letland. Som nævnt kræver det dog, at din skole søger om at være en del af Nordplus. Enkeltpersoner kan ikke søge.