Tjekliste til dit praktikophold

Når du skal søge om praktik i udlandet eller oplæring i udlandet, skal du som oftest selv arrangere opholdet.

Går du på en erhvervsuddannelse, kan du få støtte gennem OPU-ordningen, som du kan læse mere om her. 

Går du på en videregående uddannelse, skal du huske at tjekke med dit studie, om praktikken kan godkendes. Derudover skal du sikre dig følgende:

• Lønforhold

• Arbejds- og opholdstilladelse

• Bopæl

• Ved ulønnet praktik: Mulighed for at få SU med

• Optræder praktikken på dit uddannelsesbevis, eller er det ikke en del af studiet

Det kan være en god ide at spørge din internationale koordinator på studiet eller tidligere studerende, hvor de har været i praktik henne. Skolen eller de tidligere elever kan have gode anbefalinger.

Du kan også finde en praktikplads gennem forskellige bureauer. 

Du kan læse mere om praktikophold på Den Europæiske Ungdomsportal.

En kvindelig videnskabsmand i kørestol arbejder i et laboratorium og fokuserer på sit eksperiment, som en mandlig kollega bag hende observerer opmærksomt. de bærer begge laboratoriefrakker, omgivet af laboratorieudstyr.

Oftest stillede spørgsmål

• Hvem skal jeg kontakte, hvis jeg vil i praktik i udlandet på min videregående uddannelse?
Det er altid en god ide at kontakte studievejledningen eller den internationale koordinator på dit studie først. De kan have anbefalinger til bestemte lande eller arbejdspladser, hvor det er en god ide at søge praktik.

• Hvordan får jeg råd?
Når du skal i praktik på en videregående uddannelse kan du i visse tilfælde få din SU med. Skal du i lønnet praktik, skal du være opmærksom på, at praktikken muligvis ikke er lønnet i udlandet. Derfor skal du undersøge med dit studie eller praktikkoordinator, om det er muligt at få SU med i praktik i stedet.

• Hvordan finder jeg et sted at bo?
Det kan være en udfordring at finde et sted at bo – særligt hvis du sidder i Danmark. Derfor kan det være en god ide at rejse til landet i god tid og kigge på lejligheder, imens du bor på for eksempel et hostel.

• Skal jeg forsikres?
Hvis du er på udveksling i et land i EU, søger dit blå sygesikringskort for, at du kan blive behandlet på lige fod med landets egne borgere. Det kan dog være en ide at forsikre dig yderligere, da det blå sygesikringskort ikke dækker alle situationer.