Der kan være mange grunde til at tage en hel uddannelse i udlandet - og det er der gode muligheder for.

Måske udbydes din drømmeuddannelse ikke på en dansk uddannelsesinstitution. Måske drømmer du om at bo i et andet land i en længere periode og tage din uddannelse der.

Hvis du vil tage en hel uddannelse i et andet land, skal du selv arrangere opholdet, men du kan ofte få SU med til uddannelsen, ligesom du til flere kandidatuddannelser kan få et udlandsstipendium til at betale en eventuel undervisningsafgift.

Her kan du læse mere om, hvad du skal være opmærksom på, og hvor du kan søge hjælp, bl.a. til økonomien.

 

Sådan kommer du i gang

 • Tænk over, hvornår du vil rejse ud og regn med, at det tager op til et år at arrangere opholdet. Ofte kan man kun søge optagelse på uddannelsesstedet én gang om året.
 • Vælg uddannelsesinstitution i udlandet ud fra kvaliteten af uddannelserne og institutionerne.
 • Mange lande har en web-portal med oplysninger specielt for udenlandske studerende. Find dem under menupunktet Information om lande


Mød andre, der har taget en hel uddannelse i udlandet

I videoen nedenfor kan du møde Tine Pia, som har taget hele sin uddannelse i Australien.

Anerkendelse af din udenlandske uddannelse

Såfremt du ønsker at tage en hel uddannelse i udlandet, vil det ofte være klogt at undersøge mulighederne for anerkendelse af uddannelsen i Danmark efterfølgende (f.eks. er visse erhverv lovregulerede i Danmark, hvorfor det ikke altid er muligt at bruge en udenlandsk uddannelsesgrad til at blive f.eks. folkeskolelærer, læge og ingeniør). Læs mere

SU og udlandsstipendium

Hvis du ønsker at tage en hel uddannelse i udlandet, har du under visse betingelser mulighed for at tage din SU med.

I Norden skal du normalt ikke betale for at gå på en videregående uddannelsesinstitution, men vil du f.eks. til England eller USA, skal du betale studieafgift. Hvis du vil læse en hel master- eller kandidatuddannelse i udlandet, kan du søge om tilskud til betaling af studieafgiften, via det såkaldte udlandsstipendium.

Få mere information om SU og udlandsstipendium til en hel uddannelse under Sådan får du råd

Ansøgningsprocedurer og optagelseskrav

Optagelseskravene er normalt en STX-, HF-, HHX- eller HTX-eksamen. Der er stor forskel på hvilke ansøgningsprocedurer, der er i andre lande, og hvilke dokumenter du skal sende. Spørg på din uddannelsesinstitution, om du kan få en oversættelse til engelsk af dit eksamensbevis. Hvis ikke, skal du selv sørge for oversættelsen. Du kan finde en oversættelse af 7-trinskalaen og andre gode råd hos Styrelsen for Forskning og Uddannelse

Det kan også være, at du f.eks. har en erhvervsakademiuddannelse og ønsker at bygge en udenlandsk bachelor ovenpå, eller at du har en dansk bachelor og vil fortsætte med en udenlandsk masteruddannelse.

Generelle rammer og betingelser

 • Du kan selv vælge hvilket land og hvilken uddannelsesinstitution, du vil søge ind på, og du skal selv kontakte institutionen og søge optagelse.
 • Det er en mulighed for at vælge en uddannelse, som ikke udbydes på en dansk uddannelsesinstitution.
 • Du ansøger om optagelse på lige fod med landets egne borgere.
 • Der kan være optagelseskrav, og krav om, at du skal bestå særlige sprogprøver.
 • Du skal betale studieafgift i de lande, hvor der opkræves studieafgifter. Det kan koste mellem 10.000 og 100.000 kr. om året, og i visse tilfælde mere.
 • Du kan på visse betingelser få SU, mens du er i udlandet.
 • Du kan ikke få tilskud fra EU eller Nordisk Ministerråd, men kan under visse betingelser ansøge om et udlandsstipendium til et studieophold eller en master- eller kandidatuddannelse.
 • Du skal selv sørge for opholdstilladelse, evt. visum og andre praktiske forhold som f.eks. bolig. Se mere under menupunktet Helt Praktisk

EU-anerkendt dokumentation for kompetencer

Europass består af fem EU-anerkendte dokumenter specielt til dig, der har brug for engelsksproget dokumentation for dine kompetencer og kvalifikationer.

Læser du på en videregående uddannelse og vil du tage en master eller ph.d.-uddannelse i udlandet, kan du på din uddannelsesinstitution få et Europass Diploma Supplement, som er et engelsksproget tillæg til dit eksamensbevis.

 

 

Læs mere om Europass og mulighederne for at dokumentere dine kompetencer, når du vil til udlandet

 

Værd at vide

Godkendelse af hele uddannelser

Vær opmærksom på

Få mere viden og hjælp