Junaid om at være frivillig i AFS

Junaid blev interesseret i at være frivillig som 16-årig, og har siden dengang været med til at arrangere aktiviteter og events for unge, både på lokalt, nationalt og internationalt plan. Læs mere om hans historie om at være frivillig i AFS herunder.

Hvornår blev du først interesseret i at være frivillig?

Jeg blev først interesseret i at være frivillig, da jeg var 16 år gammel. Jeg gik i 9. klasse og begyndte at blive gode venner med en fra parallelklassen. Marts 2016, gik min bedstemor bort og det efterladte et stort hul hos mig. Min ven var meget motiverende og sagde at det nok skulle gå. Han tog mig med til et sted i lokalområdet, i Gladsaxe, kaldet ”Ung til Ung”, hvor unge laver aktiviteter for andre unge i lokalområdet, som fx julemarked, påskemarked, madboder og meget mere.

Jeg syntes at det var helt vildt fedt at komme ind i maskinrummet og være med til at gøre en forskel for andre mennesker.

Siden da, blev jeg også frivillig i spillestedet Richter, der ikke har eksisterede siden slut 2017. Folk begyndte at kende mig og fik mig derfor draget ind i forskellige events, som fx pop-up koncerter. Jeg var derudover med til at ansatte vores daværende spillestedsleder og opbygge noget af den profil, som spillestedet skulle have. Jeg har siddet i bestyrelsen ad flere omgange, været aktiv på koncertdage, både som afvikler, bartender, garderobe mv.

 

Det var først i slutningen af gymnasiet, at jeg begyndte at tænke over at skulle tage til udlandet, da jeg ikke var interesseret i at starte på studie med det samme.

Min studievejleder fortalte mig om AFS Interkultur og jeg blev fanget med det samme. Jeg blev hurtigt skrevet op til et infomøde med dem, hvor jeg dukkede op på hovedkontoret på Frederiksberg. Jeg blev introduceret til hele konceptet om det Europæiske Solidaritets Korps (ESC) og dét at være frivillig i udlandet. Jeg startede i det lokale og det gav mig rigtig meget personligt. Jeg var derfor klar til at tage et skridt videre til at være frivillig i det internationale.

At komme afsted, var en kæmpe oplevelse for mig, da jeg lærte en hel masse om mig selv og andre kulturer. Jeg lærte ikke kun at stå på egen ben, men også hvor vigtigt det er at hjælpe andre mennesker, uden at forvente noget igen.

Da jeg, i 2020, kom hjem igen efter 9 måneder var mit eventyr ikke slut. For her opstod muligheden for at være frivillig med AFS Interkultur. Jeg havde selv haft et virkelig fedt ophold og var klar på at skulle hjælpe andre unge på vej med det samme. Derfor blev jeg frivillig hos AFS og har siden da været med til at lave lejre og events, som klæder unge, der skal på udveksling, på til at flyve fra reden.

At være frivillig i AFS er blevet en stor del af mit liv. Ikke nok med at man hjælper andre unge med at tage på udveksling, men man får også en masse gode oplevelser og gode venner!

Udover nationale events og lejre, findes der en masse internationale events med AFS også. Jeg har både været med til at koordinere og deltage, på fire events sidste år, rundt omkring i Europa. AFS har et kæmpe internationalt netværk og det gør mig glad at sige, at vi alle kan samles i et andet land, med samme formål – at være et skridt tættere på fred i verden, gennem interkulturel læring.

Jeg har siden starten af i år også været medlem af bestyrelsen og er dermed også med til at udvikle AFS Interkultur som organisation.

Hvor har været det fedeste sted at være frivillig henne?

Det er svært for mig at sige, da hver frivillig instans har sin egne styrker. I Gladsaxe, har lokalområdet bidraget til enormt mange fællesskaber i dagligdagen. Om jeg går en tur, eller går ned og handler, så kan jeg ikke undgå at møde folk jeg kender. Jeg elsker at have følelsen af, at man har haft en positiv indflydelse på lokalområdet, både for unge og ældre. Jeg er flere gange blevet inviteret til påskefrokoster, julefrokoster og andre events hos andre familier og det værdsætter jeg enormt meget.

AFS har sin fordel, da det er en større brugerflade, fordelt over hele Danmark, såvel som verden. Her føler man sig som en del af et internationalt fællesskab, uanset hvor man er i landet.

Hvilke typer af frivilligprojekter synes du er mest spændende?

Jeg synes, at de mest spændende frivilligprojekter, er dem hvor man kan se, at man gør en forskel for andre mennesker. Det kan f.eks. være, når man holder det der hedder en før-orientering hos AFS. Dvs. en orientering over en weekend, hvor de frivillige i AFS fortæller kommende udvekslingsstudenter, hvad de kan forvente sig af, ved at tage til et andet land, som fx kulturchok, sprogbarriere, hjemve mv. Her kan jeg se, at vores erfaringer spiller ind og klæder de unge bedre på til at tage af sted.

Endvidere, synes jeg også, at det er spændende at koordinere nationale og internationale lejre, for det er ét af de tidspunkter på året, hvor man får mulighed for at lave noget kun for de frivillige i AFS. Eftersom man bruger meget af sin fritid i AFS, så er det virkelig fedt at kunne lave events, sigtet på at de frivillige skal have det godt, samtidig med at de møder nye mennesker og får en spændende læring gennem workshops!

Hvad er det bedste ved at være frivillig?

Det absolut bedste ved at være frivillig, er glæden man får af at hjælpe andre mennesker. Denne type hjælp, synes jeg er vigtig, da der netop ikke er et økonomisk incitament i det, men kun et socialt. Endvidere, så møder man en masse mennesker og får nære relationer. For mig, er det med til, at man ikke føler sig alene, men altid en del af et større netværk!

Hvad er udfordrende ved at være frivillig?

Udfordringen ved at være frivillig, kan være, at man bliver alt for investeret i det frivillige arbejde man laver og kan nedprioritere andre ting i livet, såsom uddannelse og arbejde. Det er også svært altid at finde tid til de forskellige frivillige aktiviteter, da man også har et liv ved siden af det frivillige arbejde, som man skal passe. Men fordelene er langt større end de få ulemper der kan være, hvilket gør at man stadig er frivillig!

Hvad er dit bedste råd til andre der overvejer at blive frivillig?

Mit bedste råd er, at man skal finde det sted at være frivillig, som gør én glad. Elsker du musik? Så bliv frivillig på et spillested. Elsker du at hjælpe mennesker i nød? Så bliv frivillig hos Røde Kors. Elsker du udveksling og rejse? Så bliv frivillig hos AFS!

Husk altid at prioritere dit helbred, for det frivillige arbejde bør ikke overtrumfe alt i dit social liv, arbejde eller uddannelse.

Relaterede artikler

Simon på udveksling i Istanbul

Ved grænsen til Europa Simon var udvekslingsstuderende i et semester på et Universitet i Istanbul i Tyrkiet gennem Erasmus+. Her oplevede han både vigtigheden af WhatsApp,

Read More »

Melissa på Højskole

Melissa på Højskolen Baobab Melissa Popp valgte at tage  til Vietnam med Højskolen Baobab, som er en højskole der fokuserer på kommunikation, journalistik og medier. Hør

Read More »