I 2019 flyttede Cecilie på 25 et semester på sin kandidat fra de trygge rammer på Aarhus Universitet til Aberdeen i Skotland. Nu er hun færdiguddannet jurist med et spændende udvekslingsophold bag sig.
Hvorfor valgte du at tage et semester på udveksling?
Jeg valgte det primært fordi jeg altid har haft lyst til at se hvordan det var at studere i et andet land, så det har hele tiden været planen, også inden jeg startede på studiet. Derudover ville jeg gerne prøve at bo i et andet land, og at opleve dets kultur og levemåde på tæt hold. Jeg valgte også at tage på udveksling for at krydre mit CV, fordi jeg ved at det viser noget om en person at man har været på udveksling, og at arbejdsgiverne vægter det højt, når man har været et semester i udlandet. Desuden ville jeg gerne forbedre mit engelsk.
Hvorfor valgte du netop Skotland?
Jeg valgte Skotland, fordi det altid har været et land jeg gerne ville opleve, så hvorfor ikke prøve at bo her. Jeg har altid gerne ville opleve naturen og de skotske traditioner. Succeskriteriet for at vælge en destination var, at det skulle være et land jeg ikke havde været i.
Derudover så University of Aberdeen ud til at være et meget gammelt universitet, og lidt noget andet end vores moderne universiteter i Danmark. Det lignede lidt Hogwarts, og jeg er lidt af en Harry-Potter fan, så det var klart et plus. Det virkede også som om de gjorde meget for udvekslingsstuderende, og at der var rig mulighed for at opleve Skotland på diverse ture. Derudover ville jeg gerne til et engelsktalende land.
Hvad var den største oplevelse?
Den største oplevelse var klart vores weekendtur til Isle of Skye. Det er det smukkeste sted jeg nogensinde har været, og det levede op til alle mine forventninger. Skotland er fyldt med smukke naturdestinationer, og det var virkelig en stor oplevelse at stå på toppen af Old Man of Storr og være omgivet af så storslået natur. Derudover var det en virkelig stor oplevelse at være med til en lokal Cèilidh, som er en slags folkedans med band der spiller skotsk musik til. Det var virkelig sjovt!
Hvad var de største udfordringer?
En af udfordringerne var at tale med de lokale studerende. De virkede ikke synderligt interesserede i at skabe venskaber med udvekslingsstuderende, så det var svært at komme ind på livet af dem. I stedet endte det med at vi for det meste tilbragte tid med andre udvekslingsstuderende, hvilket dog også var rigtig fint, men det var ikke den forventning jeg havde inden jeg tog afsted. Desuden kunne man ofte føle sig lidt alene til forelæsninger og holdtimer, hvis man var den eneste udvekslingsstuderende. En anden udfordring var at skulle studere på engelsk. På jura er vi vant til at undervisningsmaterialet er på dansk, så det var svært at skulle omstille sig til engelsk, og følge med i timerne når alt pludseligt foregik på et andet sprog. Dog var det også medvirkende til at vores engelsk blev markant forbedret.
Hvilke ting skulle du have styr på, inden du tog af sted?
Selve ansøgningsprocessen om udveksling tog lang tid, og der var mange papirer der skulle holdes styr på, men det var ikke svært. Tingene kører af sig selv, når det er et Erasmus-ophold, da det går gennem EU. I forhold til økonomi havde jeg søgt over 20 legater, og endte med at få to. Den proces er meget tidskrævende, og min anbefaling er at man starter i rigtig god tid. De to legater endte dog med at være rigeligt, sammen med stipendiet fra EU, som slet ikke er svært at søge. Man får en masse information gennem universitetet, så det er kun legater man skal holde styr på selv.
Jeg skulle også have styr på bolig, men University of Aberdeen tilbyder udvekslingsstuderende at bo i deres ”student village” kaldet Hillhead, hvilket var meget nemt at søge.
Hvad ville du gøre noget anderledes?
Jeg fortryder lidt at jeg ikke snakkede mere med de lokale studerende. Samtidig boede jeg i lejlighed med to andre danske piger som også studerede jura på Aarhus Universitet, samt en fra Tyskland og en fra Polen. Vi havde ikke selv indflydelse på sammensætningen af studerende, men min oplevelse blev ikke så ”international” som jeg havde troet. Til gengæld har jeg fået nogle virkelig gode venskaber med de to danske piger, og vi ses ofte herhjemme, til trods for at vi slet ikke kendte hinanden inden opholdet. Jeg ville også gerne have oplevet mere af Skotland, og for eksempel have taget på en stor roadtrip i stedet for ”bare” weekendture. Set i bakspejlet var der masser af tid, hvor vi ikke havde undervisning og sagtens kunne have taget rundt i Skotland noget mere. Men vi fokuserede ofte på skolen, da vi ikke vidste hvor meget eksamenerne krævede.
Hvad har du fået ud af opholdet?
Jeg har fået nogle virkelig gode oplevelser i form af ture rundt i Skotland, lokale kulturoplevelser, gode venskaber som jeg tror vil holde hele livet, gode engelskkundskaber, og nogle virkelig fede fag, som jeg ikke kunne have valgt herhjemme. Desuden har jeg forbedret mit CV markant.