Josefine Kofoed Lassen læser leisure management på University College Absalon i Roskilde. Hun var på udveksling i Indonesien på Bali, og er netop nu i praktik i udvekslingsorganisationen GoBali, som hun var af sted med.
Hvad fik dig til at tage af sted?
Jeg har altid elsket at rejse, opleve og lære. Så når uddannelsen tillod et semester i udlandet, var jeg ikke i tvivl – jeg ville bare af sted. Valget faldt på Bali, da jeg var overbevist om, at en så anderledes kultur ville være ekstremt givende. Dertil har jeg altid været fascineret af lande, der tilbyder et andet klima, en anden levevis og helt andre forudsætninger for at skabe sig et liv. Derfor var det oplagt at vælge udveksling et sted som Bali. Her fik jeg simpelthen hele pakken.
Hvordan ansøgte du?
Ansøgningsprocessen til Udayana University på Bali er super simpel via GoBalis hjemmeside, hvilket klart var en fordel for mig. På ganske kort tid havde jeg uploadet diverse dokumenter og blev herefter optaget på få dage.
Var det besværligt? Er der noget, man bør være opmærksom på?
Min erfaring er, at det var meget ligetil at ansøge. Det hele foregår på engelsk og elektronisk, så det er noget, de fleste bør kunne mestre. Dertil er der så en masse praktiske detaljer, der skal være på plads som blandt andet: vaccinationer, flybilletter, visum, godkendelse fra ens uddannelsesinstitution, bolig og økonomi. For at få økonomien til at hænge sammen kan det være en god idé at søge legater. Der findes talrige danske hjemmesider, som giver en rigtig god introduktion til, hvordan man får lavet en god legatansøgning. Jeg modtog selv tre legater, hvilket var en stor økonomisk hjælp for mig.
Har det været skræmmende/overvældende, eller fik du hurtig en ny normal hverdag
Jeg blev fra start af fuldstændig overvældet rent kulturelt. Det var en blanding af varmen, et sprog man ikke kender og en vanvittig anderledes kultur. Man kan ikke drikke vand fra hanen, internettet fungerer ikke altid helt optimalt, trafikken er kaos, maden er anderledes og hygiejnen er til tider tvivlsom. Men på trods af de store forskelle, adapterede jeg mig hurtigt de nye levevilkår. Så jo, det var bestemt overvældende i starten, men aldrig skræmmende og det hele værd!
Hvordan er menneskene der, hvor du er? Adskiller de sig fra danskerne? Hvis ja, hvorledes – og hvad skal man være opmærksom på?
Balineserne er det sødeste og mest venlige folkefærd, som jeg nogensinde har mødt. De er altid smilende og ekstremt åbne. Jeg var på et tidspunkt ude at løbe en tur og bliver stoppet af en kvinde, der har købt mig en flaske vand, fordi jeg så ud til at have det varmt. Det gjorde sindssygt stort indtryk på mig, at de er så opmærksomme på deres medmennesker. Flere af dem har udfordringer med engelsk, men taler det gerne. Det betyder at man får øvet sit engelske 24/7, og oveni hatten får man en forståelse for indonesisk, hvilket klart er en fordel og bestemt højner ens kulturforståelse. De er meget imødekommende og vil rigtig gerne lære noget om din kultur, traditioner, højtider m.m. De deler også rigtig gerne ud af deres traditioner, og du bliver også meget nemt inviteret med hjem at spise, til ceremoni eller til danseshow. I det hele taget er de meget nysgerrige mennesker, og hvis man møder dem med åbenhed, er der meget at lære.
Hvordan bor du?
Jeg boede i en stor villa sammen med 5 andre piger, der alle var fra Tyskland. Vi havde hver vores eget værelse samt badeværelse, og delte dertil 2 køkkener, 2 stuer, en tagterrasse og en pool. Man kan bo sindssygt lækkert på Bali for den pris, som man normalvis betaler for en lejebolig i København. Vi boede ca. 15 minutters scooter kørsel fra universitetet, hvor vi alle fulgtes hver dag – det fungerede super godt!
Hvad var det bedste ved dit udvekslingsophold?
Den største gave har været at se verden i et nyt perspektiv. Jeg er vokset op i Danmark med europæiske standarder og mit verdensbillede var, helt naturligt, derefter. Derfor har det været fantastisk at opleve en kultur milevidt fra vores egen, en måde at leve på der er forbløffende og til tider chokerende, og en laissez-faire holdning til tid, som ofte dikterer det meste derhjemme.
Alt i alt har det bedste været, at jeg tog af sted! Jeg havde aldrig kunnet forestille mig, hvad det ville give mig. Jeg er ikke nødvendigvis blevet et bedre menneske, men jeg er blevet et større menneske. Forstået på den måde, at min horisont, min forståelse og mit syn på verden, er blevet så meget større. Desuden har Bali kunnet give mig et perfekt afbræk fra hverdagens trummerum derhjemme, samtidig med at jeg har holdt mit studie ved lige – det er altså ikke en dårlig ting lige at komme ud i verden, mærke sand under tæerne, vind i håret og gigantiske smil på sine læber, for derefter at vende hjem tusinde minder og oplevelser rigere.