Kyung fandt arbejde i Østrig

Kyung Kisby på 28 år valgte for 4 år siden at rykke teltpælene op i trygge Danmark og flytte med kæresten til Østrig. I et arbejdsmarked, der primært foregår på tysk, måtte hun nu ud og finde sig et job.

Hvorfor valgte du at flytte til Østrig?
Jeg valgte personligt at flytte til Østrig, fordi min kæreste kun manglede et enkelt år i sin skole og derved kunne få det østrigske statsborgerskab. Det var en svær beslutning, da det betød at flytte væk fra familie, venner og ikke mindst alt det, jeg rent faktisk kender – de trygge rammer. Starten var svær, fordi jeg ikke kunne gøre helt simple ting såsom at gå ud og købe dagligdagsvarer, fordi jeg ikke vidste, hvad tingene hed, og jeg havde ikke min vennekreds at slappe af med. Det kan være rigtig demotiverende i starten, specielt hvis du er vant til at være meget uafhængig. Medmindre du kender andre der har været igennem det samme, kan det også være svært rent faktisk at få snakket med dine venner/veninder om det.

Et nærbillede af et ungt par, en kvinde med briller til venstre og en mand med ansigtshår til højre, der står foran en bygning med persienner.

Var det svært at flytte til et andet land?
Udover ovennævnte, var det svært at få styr på de rigtige papirer og finde ud af, hvilke firmaer, der var smarte at søge. Jeg startede med at arbejde i IKEA, og det var et rigtig godt valg. Sproglig gav det mig en fordel at starte med at arbejde i et internationalt firma. Senere har jeg fået nyt job, men jeg har også fået langt mere styr på sproget.

Hvad savner du mest ved Danmark?
Efter 4 år i Østrig, kan jeg ikke forestille mig at skulle flytte til Danmark igen, selvom jeg savner min mors mad (hvem savner IKKE sin mors mad til enhver tid?). Venner, veninder og familie er også noget jeg savner, men ikke på samme måde som i starten. Når man vænner sig til at have begrænset tid til at besøge sin familie og bekendte i Danmark lærer man at få mest ud af tiden, kvalitetstid så at sige. Familie, venner og veninder skal kun spille en vis rolle i dine overvejelser når du tænker på at flytte fra Danmark – Det er dit liv, og hvis det her er hvad du vil, så gør det, hvis det ikke er noget for dig alligevel så kan du ALTID tage tilbage, dine veninder, venner og familie forsvinder ikke, men jo ældre du bliver jo mindre tid vil du have til at prøve nye ting.

Natteudsigt over en oplyst by ved floden med et slot på en bakke under fuldmåne. skarpe lys reflekterer fra vandet og tilføjer en varm, rolig glød til scenen.
En naturskøn udsigt med en overdækket bro over en flod med rindende vand og store sten, omgivet af frodige grønne områder og bakker i baggrunden.

Hvad har været det fedeste ved at bo og arbejde i Østrig?

At flytte til et helt andet land og bo og arbejde er noget som vil lære dig rigtig meget, ikke kun om dig selv, men også om verden omkring dig, du kan perspektivere på en helt anden måde kulturelt. Du lærer at stå på dine egne ben på en anden måde end hvis du ”bare” flyttede til en ny by i Danmark. Det giver dig et selvtillidsboost ud over det sædvanlige.

Hvad vil du anbefale andre, der overvejer at flytte til udlandet?
Hvis du er nervøs for at flytte til Østrig eller et andet EU-land, så book en billet og sæt 3 måneder af til det. 3 måneder vil give dig et godt indblik i om landet er noget for dig, i de 3 måneder kan du arbejde som babysitter privat eller andre små private jobs som tilbyder tag over hovedet. Efter 3 måneder er du frit stillet til at vælge om du vil tage hjem eller tage tilbage til Danmark. Vælger du at blive skal du have din dåbsattest og pas, derefter kan du tage til ”kommunen” i Østrig og få lavet de nødvendige papirer og du kan starte med at søge ”rigtigt” arbejde. Hvis man ikke er kræsen med arbejde er det ikke noget problem at finde et, i starten vil dit arbejde altid være ekstra hårdt fordi du hører et fremmed sprog hver dag, som du også lærer meget af. Den første måned er den sværeste, men efter det kommer det tyske sprog rigtig hurtigt, det er kun grammatikken der driller lidt.