Vil du til udlandet?

Læs om mulighederne for dig, der går på en erhvervs- eller ungdomsuddannelse og overvejer et skole- eller praktikophold i udlandet.

Du kan også finde inspiration i videoerne om Eva, der har været i praktik i Italien, og Mia, der har været i praktik i Japan.


Praktik, udveksling eller hele uddannelsen i udlandet

Drømmer du om at komme til udlandet under din erhvervsuddannelse, har du tre muligheder:

  1. Praktik- eller skoleophold i udlandet i forbindelse med din danske uddannelse.
  2. Udvekslingsophold med din danske erhvervsskole.
  3. Du kan tage hele erhvervsuddannelsen i udlandet.

Det er altid en god idé at starte med at forhøre dig på den skole, som du går på eller søger om optagelse på, hvilke muligheder der eventuelt er for at komme til udlandet.

Få inspiration i videoen nedenfor eller læs mere om mulighederne for tilskud til udlandsophold, når du er igang med en erhvervsuddannelse, i afsnittet Sådan får du råd

Kok og snedker med internationalt udsyn

Mød Eva Hurtigkarl, der har været i praktik som kok i Italien, og Mia Filtenborg Borggaard, der har været i praktik som møbelsnedker i Japan. Begge har været afsted under PIU-ordningen (Praktik i Udlandet).

Se flere fortællinger om praktikophold i udlandet og læs mere om PIU

Hvilket land vil du gerne rejse til?

Når du skal planlægge, hvilket land du skal rejse til, er uddannelsens indhold og kvalitet i det pågældende land et afgørende parameter. Du kan læse mere om mulighederne for udveksling, hel uddannelse eller praktik i de forskellige lande under menupunktet Information om lande. Under hvert land er der en sektion om erhvervsuddannelse i netop dét land.

Husk dokumentation af dine nye kompetencer

Vær opmærksom på, at et praktikophold i udlandet ikke altid fremgår af dit uddannelsesbevis eller svendebrev. Hvis du vil være sikker på, at dine kompetencer dokumenteres, kan du bruge Europass.

Med det EU-godkendte værktøj, Europass, kan du dokumentere de kompetencer, som du får under et ophold i udlandet og dermed kan hjælpe dig til at vise en arbejdsgiver eller uddannelsesinstitution, hvad du kan.

Læs mere om Europass
og kom nemt og hurtigt i gang med at dokumentere dine internationale kompetencer

Hvis praktikken er foregået i et andet EU-land, kan du få et Europass Mobilitetsbevis (et EU-dokument), der beskriver, hvad du har lavet under opholdet. Beskrivelsen er på flere sprog.

Hvis du har en erhvervsuddannelse og gerne vil søge arbejde i udlandet, kan du bruge et Certificate Supplement, et tillæg til dit svendebrev eller uddannelsesbevis på engelsk eller dansk. Et Certificate Supplement beskriver dine uddannelsesmæssige kvalifikationer og typiske arbejdsopgaver for én med din uddannelse.