Jens Graae læser på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Som et led af sin uddannelse var han i praktik i Berlin, Tyskland. Han lægger vægt på, at man til tider må være tålmodig med de bureaukratiske processer ved et udlandsophold, men at det i sidste ende er det hele værd.

Hvad fik dig til at tage af sted?

Jeg går til dagligt på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, hvor jeg studerer kommunikation. En del af min uddannelse er, at jeg skal i praktik i ét år fordelt på to semestre. Skolen lægger ikke op til, at man skal søge mod udlandet, men muligheden er der, og den fristede mig. At destinationen blev Berlin var lidt et tilfælde. Jeg kom i kontakt med mit praktiksted gennem en bekendt, og hele pakken med at bo og arbejde i Berlin tiltalte mig meget.

 

Hvad skal man være opmærksom på, når man flytter til Berlin?

Lige så snart man sætter sine fødder i Tyskland, bevæger man sig ind i en uendelig lov-jungle. Det er utroligt vigtigt at bevare sin tålmodighed, da de meget bureaukratiske processer virkelig kan trække tænder ud. Alle tilflyttere skal starte med at få den famøse ”Anmeldung”. Det er egentlig bare en blanket, man skal udfylde på deres ”borgerservicekontor”, hvor man bekræfter sin adresse i Berlin og registrerer sig i deres system. Problemet opstår, når man skal booke en tid til at aflevere blanketten. Her skal du sidde klar på deres hjemmeside og kæmpe om tider med tusindvis af andre tilflyttere. Det var utroligt frustrerende for mig.

 

Hvad spiser man, hvor du bor?

Selvom jeg befinder mig i Tyskland, så spiser jeg mere asiatisk mad, end da jeg rejste i Asien. Som i mange andre storbyer er madudvalget enormt. Det asiatiske køkken kan man ikke undgå. På næsten alle gadehjørner finder man enten en indisk, vietnamesisk eller kinesisk restaurant. Selvom jeg er vild med det asiatiske køkken, så er der stadig ikke noget, der slår en döner i Berlin. Byen er nærmest gået hen og blevet dönernes Mekka - jeg har aldrig fået så god kebab som her.

De uendelige muligheder i det Berlinske madbillede afspejler tydeligt, hvor multikulturel en by Berlin er blevet. Udover det enorme udvalg, blev jeg også meget overrasket over, hvor billigt det er at spise ude i Berlin. Jeg vil næsten vurdere, at det er 50% billigere end i Danmark. Sammen med en kollega regnede jeg sammen, at med et madbudget på 2000kr, kan man spise ude hele måneden og aldrig lave mad selv (gør jeg dog ikke).

En anden rigtig ”berliner-ting” er deres energidrik ”club matte”. Man kan ikke gå på gaden uden at se en club matte i hånden på en berliner. Jeg har sågar hørt om arbejdsplader, hvor der altid står club matte ved siden af kaffemaskinen til medarbejderne.

 

Hvor bor du?

Da jeg kom til Berlin i August, havde jeg fundet et værelse i Friedendau i den sydvestlige del af Berlin. Det var et dejligt område med cafeer, parker og gode shoppemuligheder. Men for en ung praktikant i Berlin var det ikke det sjoveste kvarter at bo i. Jeg havde 45 minutter med S-bahn til arbejde, og generelt er det ikke i Friendenau, at ”tingene sker”.

Jeg var heldig at finde en ny lejlighed i Friedrichshain 10 minutter fra mit arbejde. Man kan tydeligt at mærke, når man flytter fra Vestberlin til Østberlin. Menneskerne, bygningerne og generelt stemingen er meget anderledes. Jeg vil anbefale alle, der flytter til Berlin, at bosætte sig enten i Friedrichshain, Kreuzberg, Neukölln eller Prenzlauer Berg. I disse områder får man den ægte berliner-oplevelse, hvis du spørger mig.

 

Hvordan er menneskene der, hvor du er? Adskiller de sig fra danskerne? Hvis ja, hvorledes – og hvad skal man være opmærksom på?

I og med vi stadig er rigtig tæt på Danmark, er der ikke en signifikant kulturforskel. Men når man går på gaden, kan man tydeligt se, at man ikke befinder sig i Danmark. Der er så mange typer mennesker i Berlin. Byen skulle være kendt for dens mangfoldighed, og efter 3 måneder i byen kan jeg kan bekræfte dette udsagn. Generelt er deres kundeservice dog ret dårlig på restauranter og i forretninger.